Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Egyre inkább terjed a legnagyobb közösségi oldalon egy játék, amely azonban komoly veszélyeket rejthet a felhasználók számára.

Vírusszerűen terjed a ’My Puzzle’ nevű játék, ami képalkotó mesterséges inteligencia használatával alakítja át a felhasználók profilképeit különböző vicces képekké vagy retusálja azokat.

Ám az ehhez hasonló alkalmazások szándékosan úgy vannak kitalálva, hogy rengeteg felhasználói adathoz kérjenek hozzáférést a használatához. Többhöz, mint ami egyébként szükséges lenne a “játékhoz”.

És ez a bizonyos “My Puzzle” nem válogat: diplomás, okos, értelmes emberek is simán, örömmel kattintanak. Mert mi baj lehet!

Nos, a játék elkéri a nevet, a profilképet, a messenger azonosítót, és a nyelvi beállítást. A poszt végén írok pár példát, hogy mire is lehet ezeket az adatokat használni.

Egy facebook posztból azonban kiderül, hogy milyen veszélyeket is rejt mindez, melyet egy a területtel foglalkozó felhasználó írt le:

Egy jól irányzott, mémként, virálisként terjedő “játék” segítségével több millió (tízmillió, százmillió) profilképhez, valódi névhez, nyelvi beállításhoz (tehát ország) jutnak hozzá.

Mondok párat, hogy mire lehet jó egy ilyen adatbázis. Például egy bot ezek alapján simán meg tudja keresni a valós profilt, és teljes egészében le tudja menteni a rajta lévő nyilvános cuccokat (képek, kapcsolati hálók, minél virálisabban terjed a hülyeség, annál nagyobb egybefüggő hálókat lehet felrajzolni), majd az egészet fel tudja használni, hogy egy valósnak tűnő hamis profilt alkossanak. Rólad. Bármire.

Például arra a csalásra, hogy “jaj, jaj, letiltott a Facebook, 5 barátom segíthet visszakerülni”.

Vagy arra, hogy kamu facebook hirdetések alatt a te barátaidat lásd, akik elégedettek a termékkel. Vagy a te barátaid téged lássanak alatta.

Sőt, a valósnak tűnő hamis profilokat nem is feltétlenül majd a Facebook-on fogják létrehozni, hanem egy csomó másik platformon.

Egy szó mint száz, veszélyes adathalász “játék” kezd egyre népszerűbb lenni, méghozzá válogatás nélkül minden korcsoporotban és társadalmi osztályban:

“My Puzzle” nem válogat: diplomás, okos, értelmes emberek is simán, örömmel kattintanak. Mert mi baj lehet!

Pedig lehet.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: