Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A fő probléma megint csak az, hogy a Fidesz bénázásának a levét mi magyar emberek isszuk meg.

Hétfőn meghallgatta az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága Navracsics Tibor éves beszámolóját melyen a  területfejlesztési miniszter kifejtette, hogy amikor megalakult a kormány, azt a feladatot kapták, hogy kezdjék újra a tárgyalásokat az Európai Bizottsággal két nagy területen:

  • a kohéziós pénzek megszerzése
  • az újjáépítési alap két részével kapcsolatos megállapodások elérése

A kohéziós pénzeknél 22 milliárd euró a tét. Amikor megkezdték a tárgyalásokat, azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy lehetőség szerint 2022. december 31-ig kössék meg azokat a megállapodásokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy elkerüljék a forrásvesztést. Ez így is történt. Sőt, már majdnem pezsgőt is bontottak amikor is hirtelen megváltozott valami.

Ugyanis Navracsics már így nyilatkozott a történtekről:

bár megvannak azok a megállapodások, és elfogadták azokat a dokumentumokat, amelyek megnyitják a források folyósításának lehetőségét, a tényleges folyósításhoz további tárgyalásokra van szükség.

2022 decemberében az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottsággal aláírták mind a partnerségi, mind a helyreállítási uniós források vissza nem térítendő részéről is a megállapodást Brüsszelben. Csakhogy a tárgyalások folytatódtak, mert a tényleges folyósításhoz további egyeztetésekre volt szükség, elsősorban a jogállamisági, kondicionalitási eljárás következtében.

Navracsics Tibor ezt a folyamatot köntörfalazás nélkül kommentálta. „Nagyon nehéz tárgyalni a Bizottsággal, mert a saját egzisztenciális félelmei miatt retteg a magyar kormánnyal a megállapodástól. Az európai parlamenti választásokhoz közeledve a Bizottság és a tárgyalások a politika túszává válnak” – mutatott rá.

Arra az ellenzéki kérdésre, ha a kormány biztos abban, hogy az EU átutalja majd a kohéziós alapban ragadt pénzt, miért nem emelik a tanárok bérét, azt állította:

a pedagógusbér-emelés előfinanszírozását a költségvetés teherbíró képessége nem teszi lehetővé.

Navracsics láthatóan még mindig nem érti, hogy az EU-nak mi kifogásolni valója van azzal kapcsolatban, hogy a vagyonkezelő alapítványokba aktívan működő politikusokat ültetett a Fidesz-kormány. Ahogy valószínűleg azt sem érti, hogy mi a probléma az egyetemek vagyonának alapítványokba kiszervezésével.

Az EU-s biztos szerint az ellenzék félreért valamit, Magyarországon a korrupció sem kirívó. Legalábbis a Fidesz szerint… Portálunk néhány hete épp egy pár hete írtunk arról, hogy egy fideszes államtitkár milliárdos apja is érintett lehet egy súlyos korrupciós ügyben.

Index.hu  /Nyugati Fény / Világgazdaság


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: