Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az emberek nem érzékelik az infláció csökkenését, ugyanis a reáljövedelem hónapról hónapra csökken.

A KSH frissen publikált inflációs adatai nem adnak okot a bizakodásra, ahogy az sem, hogy a hivatalnak magyarázkodni kell számítási módszerei miatt. Korózs Lajos, az MSZP alelnöke hónapról hónapra elemzi a Központi Statisztikai Hivatal inflációs közléseit, pénteken sajtótájékoztatón értelmezte a gazdasági mutatók alakulását.

Péntek reggel jelent meg a KSH legfrisseb inflációs közlése, mely szerint 7,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest. Ez azt jelenti, hogy továbbra is nőnek az árak, csupán a növekedés mértéke csökkent valamelyest.

A KSH a napokban magyarázkodásra kényszerült módszertanával kapcsolatban, hiszen a múlt havi egy számjegyű infláció jóval inkább a kormány igényeinek való megfelelés jegyében került kiszámításra, mintsem a valóságot tükrözte volna. A hétköznapokban az emberek ugyanis nem érzékelik az áremelkedések csökkenését, az inflációs várakozás jóval magasabb, mint amit a KSH mér.

Korózs Lajos elmondta, a Központi Statisztikai Hivatal az európai módszertani standardok szerint mér, az azonban komoly baj, ha a KSH szakembereinek magyarázkodni kell az eredmények miatt.

A mindennapi élet egyre drágább az emberek érzékelése szerint, hiszen mindenki a havi fizetéséhez viszonyít. A reáljövedelmek pedig hónapról hónapra csökkennek, volt olyan hónap, amikor 20 százalékot veszítettek a vásárlóértékükből a fizetések. A KSH magyarázkodása pedig ilyen esetekben kifejezetten rosszul hat, hiszen az emberek azt gondolhatják, a hivatal össze akarja őket zavarni.

Az MSZP alelnöke szerint az inflációs érzékelés és az inflációs várakozások eltérnek attól, amit a KSH publikál hétről hétre.

Szerdán a kiskereskedelmi forgalomról is szolgáltatott információkat a Központi Statisztikai Hivatal, ezek alapján elmondható, hónapról hónapra csökken a kiskereskedelmi forgalom, ez azonban – sajnálatos módon – nem meglepő, hiszen az embereknek egyszerűen nincs pénze.

A hónapos összevetésből pedig elmondható, 6,5 százalékos csökkenés ment végbe a kiskereskedelmi forgalomban. Az élelmiszerboltokban mintegy 2 százalékos csökkenésről, a nem élelmiszerboltok esetén 5 százalékos visszaesésről, a gépjármű-üzemanyagokat tekintve a forgalom csökkenése meghaladta a 21 százalékot is.

Korózs Lajos kiemelte, egyetlen egy dolog esetében lehet forgalom-növekedésről beszámolni, ez pedig a gyógyszerfogyasztás, hiszen ezek meglehetősen sokba kerülnek. A 7,2 százalékos növekedéshez hozzájárul az is, hogy a tél beköszöntével többen betegszenek meg és vásárolnak gyógyszereket.

A számítástechnikai és a műszaki eszközök, a ruházati cikkek, de még a használtcikk kereskedelem esetében is csökkenésről kell beszélni.

A karácsony közeledtével az MSZP adománygyűjtő akciót hirdetett, akinek lehetősége van felajánlani játékot, kifogástalan minőségű ruhaneműt, télire való, meleg ruhadarabokat, akkor a helyi MSZP irodákban megteheti, hogy leadja ezeket és segít a rászorulókon.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: