Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A kormány az elmúlt 13 évben mind a monetáris, mind a fiskális politika hitelességét aláásta.

Ezt mutatja a teljesen átláthatatlan, idejekorán elfogadott költségvetés és a forintárfolyam évek óta tartó tudatos gyengítése. Vajda Zoltán, az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának MSZP-s elnöke keddi sajtótájékoztatóján az MSZP Rendszerváltást! programjának gazdaságpolitikai javaslatait fejtette ki.

Az MSZP Rendszerváltást! programja a maga több mint 100 oldalával és a több mint 150 szakértő közreműködésével nem csupán egy szakpolitikai javaslatok gyűjteménye, hanem egy alternatív javaslat a kormányzásra – kezdte keddi sajtótájékoztatóját Vajda Zoltán, az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának MSZP-s elnöke. A szocialista országgyűlési képviselő a programcsomag gazdaságpolitikával, költségvetéssel foglalkozó részeit részletezte.

Elsőként érdemes rögzíteni, 2010 óta a Fidesz-KDNP kormányzások alatt csupán ugyanakkora átlagos gazdasági növekedést tudtak „kipréselni” a magyar gazdaságból, mint a 2010 előtti nyolc évben, amikor jelentősen kedvezőtlenebbek voltak a világgazdasági körülmények.

„Én évek óta azt hallom ettől a kormánytól, hogy mindjárt utolérjük Ausztriát, hát, ehhez képest közben leelőzött minket Románia” – szemléltette a helyzetet Vajda Zoltán. Hozzátette, gazdasági fejlettség tekintetében már csak Bulgária van Magyarország mögött.

Ennek a felelőse nem csak a fikális politika – mely a kormány pénzügyi politikáját jelenti -, hanem a monetáris politika is, melyet a jegybank képvisel. Utóbbi stratégiáját évekig unortodoxnak nevezték, ez azonban a forint árfolyam tudatos rontását jelentette, mely a magyar gazdaságnak és a munkavállalóknak okozott hatalmas károkat.

A forint-euró árfolyam ez idő alatt értékének harmadát vesztette el, 10 évvel ezelőtt 270 forintot kellett 1 euróért fizetni, ma ez 380 forint körül mozog. Hiába dolgozik tehát valaki keményen, euróban folyamatosan egyre kevesebbet ér a pénze.

Vajda Zoltán kiemelte, a fiskális – költségvetési – politikával is súlyos gondok vannak. Az első és legfontosabb, hogy teljesen átláthatatlan.

Ezt erősíti az is, hogy évről évre tudatosan idejekorán fogadtatja el a kormány azt, így követhetetlen lesz a mutatók alakulása. Ezzel aláásta a kormány a költségvetési politika hitelességét, ehhez pedig hozzájárul az is, hogy rendeletekkel bármikor átcsoportosíthat forrásokat a kormányzat.

Mindezek miatt nagyon fontos a költségvetés transzparenciájának visszaállítása, erősíteni kell az Országgyűlés hatáskörét, a fiskális politikát szakmailag megalapozottá kell tenni. Emellett tiszteletben kell tartani a jegybanki függetlenséget, a kormány gazdaságirányítási kompetenciáját pedig szintén erősíteni kell.

Vajda Zoltán a Rendszerváltást! program konkrét javaslatai közül elmondta: csökkenteni kell a fogyasztást terhelő adókat, különösen az élelmiszerek tekintetében. Kedvezményes, 18 százalékos adókulcs alá kell kerülnie minden élelmiszernek, az alapélelmiszereket terhelő ÁFÁ-nak pedig 5 százaléknak kell lennie.

Az energiaár robbanás mértékének mérsékléséért vissza kell állítani az 5 százalékos ÁFÁ-t a villamosenergia, a földgáz, a vezetékes PB-gáz, a tűzifa, a brikett és a koksz, valamint a palackos PB-gáz esetében is. Ez utóbbiak az MSZP legutóbbi kormányzása idején megvalósított intézkedésekre hasonlítanak, amikor 5 százalék volt a távhő ÁFÁ-ja.

Az adózással kapcsolatban a Költségvetési Bizottság elnöke elmondta, a személyi jövedelemben érvényben lévő egykulcsos adózást fel kell, hogy váltsa a sávos adózás.

Ennek keretében a minimálbér mértékéig a munkavállalói jövedelmeket adómentessé kell tenni, adójóváírás révén.

A mindenkori minimálbér és az előző évi összes fizetés középértéke között pedig az adójóváírás fokozatosan csökkenő alkalmazásával mindenki kevesebb adót fizetne, mint a jelenlegi 15 százalék. Ez utóbbi adókulcs a mediánbér és a minimálbér ötszöröse közötti sávban maradna meg, zárta gondolatait Vajda Zoltán.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: