Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Hétfőn hallgatták meg Pintér Sándor oktatásért is felelős belügyminisztert az országgyűlésben.Éves beszámolójából sok minden kiderült, azonban ezek az információk nem adnak okot az örömre, mondta el sajtótájékoztatóján Hiller István, korábbi oktatási- és kultuszminiszter, az MSZP választmányi elnöke.

Az MSZP országgyűlési képviselője ismertette, 10 százaléknál nagyobb béremelésre nem számíthatnak a pedagógusok.

Pintér Sándor elmondása szerint a bérvita pedig azon áll, hogy a minimálbér-emelés magába foglalja-e a 10 százalékot vagy sem. A pedagógusok és a szakmai szervezetek által jogosan igényelt 45 százalékos béremelésről nem esett szó, a belügyminiszter nem ígért semmit.

Szóba került az ülésen a Nemzeti Alaptanterv ügye is, a szocialista politikus elmondta, látszólag meghátrál a kormány, ugyanis létrejön egy Nevelési Kormánybizottság – mely valószínűleg nem oldja majd meg a problémát – de számos kritizált rész felülvizsgálatát elvégzik majd.

Fontos továbbá, hogy kedden mutatják be a PISA-felmérés eredményeit is. Ez egy sok országot érintő, nagy és híres nemzetközi felmérés, mely összehasonlítási alapot ad Magyaroroszág és más országok köznevelési állapotáról és saját korábbi teljesítményünkről.

A magyar eredmények az elhangzottak alapján az elmúlt időszakban rosszabbak lettek, más résztvevő országok eredményei azonban még jobban romlottak, így a Magyaroroszág besorolása javult. Hiller István szerint nem lehet annak örülni, hogy a magyar eredmények kevésbé romlottak, mint más országoké.

A korábbi oktatási- és kultuszminiszter szerint a magyar közoktatás színvonalának emeléséhez jelentős pedagógusbér-emelésre van szükség a magyar állam központi költségvetéséből.

Ez szükséges, de nem elégséges feltétele a színvonal emelkedésének. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, nagyobb bizalomra volna szükség a pedagógusok felé, nagyobb szakmai szabadságra és nem merev, állandó felmérésekre és vizsgákra alapuló közoktatási rendszerre van szükség. „Ehhez azonban kormányváltás, rendszerváltás szükséges. Ezért dolgozunk” – zárta gondolatait Hiller István.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: