Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az Orbán Viktor vezette magyar kormányzat politikai stratégiája egyre inkább aggodalomra ad okot, nem csak a demokrácia híveinek, hanem azoknak is, akik a nemzetközi jog és az állampolgári szabadságjogok tiszteletben tartását vallják.

Az elmúlt évek tanulsága egyértelmű: Orbán és kabinetje egy olyan politikai rendszert épített ki, amely elsősorban a saját hatalmának megtartására és megerősítésére törekszik, a demokratikus alapelvek és az állampolgári jogok lábbal tiprásával.

Az első és legnyilvánvalóbb jelenség a sajtó teljes körű leuralása. A kormányzat által kontrollált média egyfajta propagandagépezetként működik, amelynek célja a kormányzati narratíva erősítése és a kritikus hangok elhallgattatása.

Ez nemcsak az információhoz való hozzáférés korlátozását jelenti, hanem egyfajta kollektív agymosást is, ahol a lakosság csak a hatalom által jóváhagyott információkhoz jut hozzá.

Továbbá, a kormány aktív szereplővé vált nemzetközi színtéren is, ahol gyakran avatkozik be más országok belügyeibe. Ez a fajta külpolitika nem csak a diplomáciai kapcsolatokat bonyolítja, hanem a nemzetközi jogi normák és elvek megsértését is jelenti. Orbánék ezzel a magatartással nemcsak Magyarország, hanem az egész Európai Unió stabilitását is veszélyeztetik.

A legriasztóbb azonban, hogy az állami erőforrásokat kizárólag a hatalom megtartása érdekében használják fel. Ez azt jelenti, hogy az adófizetők pénzét, az állami intézményeket és a jogrendszert egyaránt a kormányzó párt szolgálatába állítják, miközben a társadalom többi részének igényeit és jogait figyelmen kívül hagyják.

Az Orbán-kormányzat tevékenységei nyomán egy olyan politikai klíma alakult ki Magyarországon, amelyben a hatalmi koncentráció, az állampolgárok jogainak korlátozása és a nemzetközi normák semmibevétele uralkodik.

Ez azonban nemcsak Magyarország belügye, hanem Európa és a szabad világ ügye is, hiszen egy ilyen rendszer veszélyezteti a demokratikus intézményeket és értékeket, amelyekre a modern civilizáció épült.

A Magyarországon uralkodó politikai helyzet megváltoztatása nemcsak kívánatos, de alapvetően szükséges is a demokrácia megőrzése érdekében. 

A média pluralizmusának helyreállítása kulcsfontosságú. Ez azt jelenti, hogy a sajtószabadságot újra biztosítani kell, és lehetővé kell tenni a különböző politikai és társadalmi nézőpontok szabad megjelenését a médiában.

Mindemellett a civil társadalomnak és a politikai ellenállásnak kulcsfontosságú szerepe van a hatalmi egyensúly helyreállításában. A nem kormányzati szervezetek, aktivisták és a politikai ellenzék támogatása, valamint a társadalmi mozgalmak szervezése elengedhetetlen a változás előmozdításához.

A választási rendszer és az állami intézmények átalakítása szükséges a tisztességes és szabad választások biztosítása érdekében. Ez magában foglalhatja a választási törvények módosítását, az igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállítását és az állami erőforrások pártatlan felhasználását.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: