Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Tovább mérgesedik az LMP-Momentum viszony. Ungár Péter az LMP társelnöke az elmúlt időszakban többször is komoly és fontos kritikát fogalmazott meg a Momentum politikájával kapcsolatban. Most újabb ügyben feszült egymásnak a két párt.

Az LMP ugyanis közleményben bírálta a Momentum javaslatát.

A Momentum Mozgalom parlamenti frakciója olyan határozati javaslatot terjeszt az Országgyűlés elé, amelyben követelik a miniszterelnök nemzetbiztonsági átvilágítását. Az LMP-Magyarország Zöld Pártja határozottan nem támogatja a liberális párt javaslatát – írja az LMP.

Álláspontunk szerint a választójog – az éppen hatályos Alkotmánytól függetlenül – egészen tragikus korlátozása lenne a Momentum javaslata, és radikálisan ellentmondana a demokratikus jogállamban a népfelség elvének:

így ugyanis a szakszolgálat eljárása felülírná a választók akarát azzal, hogy elgáncsolja egy demokratikusan megválasztott miniszterelnök vagy akár egy országgyűlési képviselő kinevezését nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva.

A passzív választójog – tehát a választásokon indulás joga – mindenkit megillet, aki törvény vagy jogerős bírósági ítélet ebben nem korlátoz.

A Momentum felszínes és finoman szólva sem túl jól átgondolt javaslata tehát nem a jelenlegi miniszterelnök ellen irányul, hanem minden olyan magyar állampolgár ellen, aki szeretne indulni a választásokon.

Joggal merül fel a kérdés továbbá, hogy a választásokon való indulás melyik fázisában lépne életbe a nemzetbiztonsági átvilágítás, miért nem valamennyi országgyűlési képviselőre vonatkozik a javaslat, és egyáltalán: ki kezdeményezné a miniszterelnök átvilágítását.

Meggyőződésünk, hogy a jelenlegi kormány működésében számos olyan ügy van, ami felvet nemzetbiztonsági aggályokat, de ezekre bizonyosan rossz megoldás a Momentum javaslata, hiszen ha a demokratikus alapértékek alapvetések számunkra, akkor nem a titkosszolgálatokat használjuk arra, hogy a politikai legitimációt megtorpedózzuk: volt ilyenre példa a magyar történelemben, ne azokat akarja visszahozni egy ellenzéki párt.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: