Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Nemrégiben megjelent a Magyar Szocialista Párt választási programja, melyben az MSZP nem kissebb célt tűzött ki a demokratikus ellenzék számára, mint egy valódi rendszerváltó programot. Megnéztük az MSZP programrának alapelveit.

A Szocialisták szerint a kiépült önkényuralom 2023-ra veszélybe sodorta Magyarországot, ezért ismét rendszerváltásra van szüksége hazánknak, amihez meg kell teremtenünk a fideszes önkényuralmat leváltó új többséget – véli az MSZP.

A párt szerint új többséget a választók, és új együttműködést a demokratikus ellenzéki pártok körében.

Mára világossá vált, hogy a változásra akkor van esély, ha a társadalmi elégedetlenség elér egy kritikus szintet, és jól meghatározhatók a többség számára a rendszer elfogadhatatlan elemei, mint ahogy az történt 1956-ban és 1989-ben.

Ma még nem tudjuk, hogy mikor és hogyan következik be, hogy a mainál többeknek lesz elfogadhatatlan a fennálló rendszer, de addig is cselekednünk kell.

A Magyar Szocialista Párt szociáldemokrata pártként, baloldaliként (egyedül is és a többi demokratikus ellenzéki párttal közösen is) a rendszer elfogadhatatlan valóságával szemben alternatívát kíván felmutatni, olyat, amely világos megoldást jelent a társadalom többsége számára, amely megértéssel, empátiával közelíti az emberek gondjait.

A feladat ezért túlmutat az önkényuralom felszámolásán, demokratikus, igazságos, szociálisan érzékeny, környezet- és klímatudatos, összetartó Magyarország létrehozására van szüksség.

• A szabadság, a jogbiztonság és a demokrácia újbóli megteremtése Magyarországon. Mert nincs jogbiztonság, ha a kormány és a hozzá közel állók nem hajtják végre a bíróságok döntéseit és a kormány támadja a független bíróságokat.

Nincs demokrácia, ahol támadják a civil szervezeteket, támadják a tudományt, az oktatás, valamint a művészet szabadságát és megszüntetik függetlenségüket. Nincs vélemény- és szólásszabadság ott, ahol a független médiumokat a hatalom nyomás alatt tartja és a közmédia a kormány szócsöve.

Nincs szabadság ott, ahol az állam párt önkényesen korlátozhatja és korlátozza a nép által választott képviselők munkáját. Az, ami ma van, csak formájában köztársaság, valójában önkényuralom, amit fel kell számolnunk.

Az esélyegyenlőség megteremtése és a társadalmi igazságtalanságok megszüntetése. Mert nem igazságos, hogy a gyermekek sorsát ma előre meghatározza a születési helyük és családjuk vagyoni körülményei, s nem férnek hozzá egyenlően a XXI. századi tudáshoz. Nem igazságos, hogy alacsony az egészségügyi ellátás színvonala. Nem igazságos, hogy a fiatalok jelentős részének csak álom a saját élet elkezdéséhez szükséges lakás. Nem igazságos, hogy a Fidesz-kormány kifosztja a nyugdíjasokat, nem fizeti meg a dolgozókat, és az út szélén hagyja a segítségre szorulókat. Miközben az oligarchák hatalmaskodnak, és tobzódik a korrupció.

Környezetünk kizsákmányolásának megszüntetése és a klímaigazságosság érvényre juttatása. Ha tétlenül nézzük az ökológiai egyensúly megbomlását, akkor a következő generációk számára élhetetlenné válik a Föld! Nincs állami fellépés egészségünk megóvása érdekében, de arra sincs, hogy elkerüljük az egészségünket fenyegető veszélyeket. Nem állhatunk tehetetlenül az egészségünket veszélyeztető járványokkal, vagy életmódunk kockázataival szemben sem. Cselekednünk kell környezetünk, egészségünk megóvása érdekében!

A Magyar Szocialista Párt szociáldemokrata programja a rendszerváltás terve, amivel egy szabad, esélyteremtő és környezettudatos Magyarországot hozhatunk létre! – foglalják össze alapelveiket.

Mint fogalmaznak: Olyan országot, ahol a kormánytól független az igazságszolgáltatás, szabad a sajtó, nem vegzálják a civileket, békén hagyják és segítik a kultúra és a tudomány művelőit. Olyan országot, ahol nemcsak a tehetősek számára adott az érvényesülés lehetősége, ahol mindenkinek esélye van a boldogulásra.

Olyan országot, ahol egyenlő esélyek vannak az oktatásban és a gyógyulásban, európai szintűek a bérek és a megélhetést biztosítják a nyugdíjak, és igazságos a közös terhek elosztása. Olyan országot, ahol a klímaigazság érvényesül és élhető lesz környezetünk.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: