Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese a parlamentben az „Egyes központi kormányzati igazgatási szerveket érintő törvénymódosításokról” szóló törvényjavaslat vitáján vezérszónoki felszólalásban fejtette ki véleményét.

Az MSZP országgyűlési képviselője elmondta, Navracsics Tibor gyakorlatilag egy saját minisztériumra nyújtotta be igényét, úgy, hogy jelenlegi területén elbukott.

A törvényjavaslat őszinteségét, transzparenciáját, valamint a kormány hozzáállását jól tükrözi, hogy maga Navracsics Tibor nyújtotta be igényét gyakorlatilag egy saját minisztériumra.

A miniszter egyéni képviselőként tehát benyújtott egy javaslatot, melynek célja, hogy legyen egy saját minisztériuma.

 Az indoklásban a kormány céljait veszi sorra, ennek ellenére mégsem a kormány nyújtotta be a törvényjavaslatot.

A miniszter indoklása szerint a magyar kormány közigazgatási átalakítása olyan jól sikerült, hogy annak egész Európában a csodájára járnak.

Harangozó Tamás szerint bizonyos szempontból – a kormány számára – biztosan előrelépés, hogy az államigazgatás minden szintjén már kormánypárti képviselők tevékenykednek, azonban félő, hogy ezen útnak az lesz a folytatása, hogy az önkormányzati rendszert is lerombolják és járási tanácsokat hoznak létre azok helyett.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint az előző kormányzati ciklus uniós forrásainak elköltése közel sem volt olyan sikeres, mint ahogyan azt a kormány megpróbálja elhitetni. Érdemes visszaemlékezni az Elios-ügyre, mely során konkrétan sötétségben hagyták az embereket és inkább duplán fizette ki a kormány a beruházást, csak ne derüljön fény a botrányra uniós szinten.

Azonban a legjobban az példázza az EU-s támogatásokkal kapcsolatos „sikereket”, hogy ma már nem is folyósít az unió Magyarország számára, hiszen teljesen egyértelművé vált, hogy azok kormányzati körökben, magánszemélyek és NER-vállalkozók kezében eltűnnek.

Mészáros Lőrinc meseszerű meggazdagodása is azt mutatja, mennyire nem arra használják fel az uniós pénzeket, amire kellene.

Az európai uniós támogatások felelőtlen elköltése azt eredményezte, hogy számos terület és ellátás színvonala jelentősen leromlott, megannyi szférából rettentően hiányoznak ezek a támogatások.

Navracsics Tibor év elején azt mondta, ha nem sikerül megállapodni az Európai Bizottsággal, akkor le fog mondani. Ez vagy blöff volt vagy teljesen üres kijelentés. Mára egyértelművé vált, hogy nem sikerült Navracsicsnak rendezni a kérdéses ügyeket és hazahozni a forrásokat, ennek pedig a magyar emberek látják a kárát.

Ennek azonban több oka is lehet, vagy szándékosan cselekedett így a miniszter, vagy egyszerűen politikai kudarcot vallott és nem tudta elfogadtatni pártjával, hogy milyen döntéseket kell hozni a magyar emberek érdekében.

Megannyi kudarc, és mégsem Navracsics Tibor lemondásáról tárgyal a parlament, hanem egy új, saját minisztérium létrehozásáról és miniszteri posztja kereteinek meghatározásáról.

Harangozó Tamás szerint örvendetes lenne, ha a létrehozni tervezett Területfejlesztési Minisztériumnak valóban lenne miről tárgyalni, uniós pénzek tekintetében azonban jelenleg csak intézmény lehet, nincs mit elosztani.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese kiemelte, a kormánypárt a legutóbbi választások óta negyedszer nyúl hozzá a kormány szerkezetéhez.

Ez az oktatási intézmények és az egészségügyi rendszer állapotát tekintve felháborító, hiszen 4 szerkezetmódosítás során egyszer sem jutott eszébe a kormánynak, hogy ezen a két, kiemelten fontos területen is változást eszközöljön.

Mindezek miatt az MSZP nem támogatja ezt a törvényjavaslatot, zárta vezérszónoki felszólalását Harangozó


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: