Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Törvénymódosítással lehetővé válhat, hogy a gazdasági társaságok ne féláron jussanak hozzá a jövőben a vízhez.

Tüttő Kata szerint ez előrelépés, azonban az állami alapból való pénzosztás magában hordozza annak a veszélyét, hogy a kormány a fővárost szándékosan kihagyja a támogatási pénzek kiosztásából.

Az Egyenes Beszédben fejtette ki a vízügy helyzetével kapcsolatos álláspontját az MSZP alelnöke, városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes.

Az Energiaügyi Minisztérium bejelentette, törvénymódosítást nyújtanak be, mely lehetővé teszi, hogy a nem lakossági fogyasztók számára megemelhető legyen a vízdíj.

Tüttő Kata szerint örülni kell ennek, hiszen az energiaválság minden vízszolgáltatót a szakadék peremére állított, azonban rövid- és hosszútávú vízbiztonságról is kell beszélni, hiszen míg előbbi a fizetések rendezését és az energia kifizetését takarja, utóbbi a vízcsőrendszer felújítását foglalja magába.

Az MSZP alelnöke nyár óta emberfeletti erővel igyekezett felhívni az emberek figyelmét a vízügy problémáira, most úgy tűnik sikerült előrelépést elérni.

Jelenleg a legfőbb probléma, hogy mindenről a kormány akar dönteni, legyenek azok uniós pénzek, fővárosi beruházások vagy éppen a vízügy kérdései.

Ez utóbbi miatt a fővárosnak féláron kell adnia az ipari gyáraknak, autómosóknak, nagy vízigényű gazdasági szereplőknek is a vizet, ez pedig hatalmas veszteséget okoz.

Ez most megváltozni látszik, a kormány fogja megemelni a gazdasági szereplők vízdíját. Az energiaügyi miniszternek a gazdasági társaságok számára ez idáig is meg kellett volna határozni vízdíjat, ezt azonban – törvénysértő – módon az utóbbi évtizedben rendre elmulasztották.

Tüttő Kata szerint a vízcsőhálózat felújítására rengeteg pénz hiányzik, a kormány most egy állami alapot tervez létrehozni, melybe a budapesti gazdasági társaságoktól beszedett pénzt helyezik, majd annak sorsáról a kinevezett miniszter dönt.

A most beterjesztett törvényjavaslatban a gazdasági tárasaságoknak megszabott díj nincs meghirdetve, csupán annak szétosztásának a módja.

Az állami vizes alapba olyan pénzek fognak kerülni, melyeket egyébként fejlesztésekre lehetne költeni. Tüttő Kata emlékeztetett, korábban az energiaár-támogatási alapból mindenki kapott támogatást, csak a Fővárosi Vízművek nem, így ez a rendszer is kérdéses, mennyire fog korrekt módon működni.

A városüzemeltetésért felelől főpolgármester-helyettes szerint félő, hogy megint a kormányzat fogja központilag eldönteni, hogy különböző városokban milyen fejlesztésekre van szükség, ez azonban nem helyes gyakorlat.

A törvénymódosítás részleteire várhatóan heteken belül fény derülhet. A szocialista politikus kiemelte, az elmúlt egy hónapban 30 milliárdnyi uniós támogatással megvalósult vizes beruházást zárt le, EU-s támogatásból építettek csatornát, új vízvezetéket, cseréltek le 3000 ólom alapú lakossági bekötést, újítottak fel vízkitermelő kutakat, erősítették az árvízvédelmet. A főváros így láthatóan helyesen költi el az uniós forrásokat, ebből van pénz metrófelújításra, villamosokra, hulladékválogatókra, csatornára, ivóvízre. Tüttő Kata kiemelte, éppen ezek miatt nagyon fontos az egész ország számára, hogy megérkezzenek az uniós támogatások, hiszen ez a fejlesztések alapja.

A korábban bejelentett perek el fognak indulni a kormány 10 éves törvényszegése ellen, valamint a vízdíjak kiszámításának titkosítása ellen. Ha pedig a kormány a törvénymódosítással megint a budapestieket akarja kifosztani, abból is per lehet.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: