Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Semjén Zsolt által az éjszaka folyamán benyújtott törvénymódosítási javaslat szerint megszűnne a kötelező munkahelyi orvosi vizsgálat

– írja Komjáthi Imre az MSZP társelnöke.

A javaslat indoklása szerint erre a munkáltatók és a munkavállalók adminisztratív terheinek csökkentése érdekében van szükség.

Szerintünk viszont sokkal inkább arról van szó, hogy több százezres nagyságrendben számolnak a vendégmunkásokkal, akik elsősorban az újonnan telepítendő akkumulátorgyárakba érkeznek, de a kormányban nem gondoltak arra, hogy ezeknek az embereknek egészségügyi ellátásra lesz szüksége, ezeknek az embereknek laknia kell valahol, és biztosítani kellene, hogy a magyar munkavállalók és a vendégmunkások is a biztonságos munkavégzéshez szükséges feltételek teljesülése mellett dolgozhassanak, amelyre a munkavédelmi ellenőrök hatékony fellépése jelenthetne garanciát.

Az MSZP már korábban is felhívta a figyelmet arra, az érkező több százezer vendégmunkás még területi szempontból sem fog arányosan eloszlani, mivel néhány gyár környékén lesznek nagyon sokan. Betegségcsoportok tekintetében sem, mivel javarészt aktív korú férfiak érkeznek majd, hasonló munkakörrel, így a rájuk jellemző, pár egészségügyi területen lesz extra terhelés.

A frissen, az éj leple alatt benyújtott javaslat tehát leginkább annak a beismerése, hogy a kormány belátja, a magyar egészségügy, valamint az állami intézményrendszer és infrastruktúra nem készült fel az ilyen nagyságrendben érkező külföldi vendégmunkások fogadására, ezért tovább lazítanak a munkavállalók személyi- és anyagi biztonságát szavatoló szabályokon.

Az MSZP szerint ez elfogadhatatlan, a kormánynak nem lazítani kellene a jogszabályokon, hanem garanciákat kellene beépítenie a rendszerbe, hogy mind a magyar, mind a külföldi munkavállalók biztonságban, az egészségük és a testi épségük megőrzése mellett láthassák el a feladatukat.

Az MSZP ezért arra kéri a kormányt, hogy fontolja meg az MSZP által korábban kidolgozott javaslatokat, és biztosítsa minden hazánkban dolgozó munkavállaló biztonságát.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: