Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Menesztették pozíciójából L. Simon Lászlót a Nemzeti Múzeum főigazgatóját, méghozzá azonnali hatállyal.

Korábban nagy politikai botrányt kavart a jobboldalon, hogy a Nemzeti Múzeum helyszínt biztosított a World Press Photo kiállításnak – amelyen a világ legjobb sajtófotóit mutatták be, köztük egy Fülöp-szigeteki idős LMBTQIA+ közösség mindennapjait bemutató fotósorozat is található volt.

Dúró Dóra elérte, hogy a kiállítás csak 18 éven felüliek számára legyen látogatható, azonban a Nemzeti Múzeum főigazgatója jelezte: Nincsenek meg a jogszabályi feltételei annak, hogy a Múzeum személyi igazolványt kérjen a látogatóitól, dacára annak hogy ezt elrendelte Csák János Kulturális és Innovációs Miniszter.

Csák János miniszter mint a munkáltatói jogkör gyakorlója a mai napon átadta L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója munkaviszonyának megszüntető okiratát – áll a tárca közleményében.

L. Simon László a menesztésével kapcsolatban rendkívüli közleményt adott ki. A menesztett főigazgató sorait változtatás nélkül közöljük:

Sajtónyilatkozat

Csák János miniszter ma reggel közölte velem, hogy felment a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pozíciójából, mert álláspontja szerint szabotáltam a gyermekvédelmi törvényt.

A döntést tudomásul veszem, azonban elfogadni nem tudom azt.

A World Press Photo kiállítás képeinek bemutatásával a múzeum szándékosan semmilyen jogszabályt nem sértett meg.

Ezt maga minisztérium is elismerte korábbi levelében: „Álláspontom szerint szándékos jogsértésre utaló körülmény a Magyar Nemzeti Múzeum részéről nem merül fel (…)”

A minisztériumi közleményben foglaltakkal ellentétben a fenntartó utasítását késlekedés nélkül és maradéktalanul betartottuk, a 18 év alatti korlátozást bevezettük és erről a fenntartót azonnal értesítettük.

Négy gyermekes apaként, nagyszülőként határozottan visszautasítom, hogy gyermekeinket tőlem vagy az általam vezetett intézménytől kellene megvédeni.

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: