Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Mark Rutte, a holland kormány jelenlegi vezetője, erős esélyesként tűnik fel a NATO következő főtitkári posztjára Brüsszelben, a távozó Jan Stoltenberg utódjaként.

Rutte korábban élesen kritizálta Viktor Orbán magyar miniszterelnök autokratikus és megosztó politikáját az Európai Unióban.

A 56 éves Rutte a novemberi választások után tervezi a visszavonulást a holland politikától, és nyitott arra, hogy elfogadja a NATO főtitkári szerepét, amennyiben jelölik. A Politico hírportál által megkérdezett szakértők kiemelik politikai tapasztalatát és általánosan pozitív megítélését az európai politikai körökben.

Viszont kevésbé ismert az amerikai törvényhozók körében, akiknek támogatása nélkül nem foglalhatja el ezt a pozíciót. Rutte előnyére válhat viszont, hogy képes volt kezelni Donald Trumpot, az előre láthatatlan és a NATO-val szemben kritikus amerikai elnököt, ami hasznos lehet, ha Trump – amennyiben újraválasztják jövőre – a szövetség feloszlatását kezdeményezné.

Rutte és kormányzata azonban kritikák célpontjává vált, mivel Hollandia nem teljesíti a GDP 2 százalékát védelemre költő NATO-kötelezettséget; az idei ráta 1.7 százalék, de 2024-ben ez a szám várhatóan meghaladja a két százalékot.

Ezzel párhuzamosan Hollandia fontos szerepet játszott Ukrajna támogatásában, repülőgépeket adott át az ukránoknak, és Romániában létrehozott egy képző támaszpontot dán együttműködéssel az ukrán vadászpilóták számára. Hollandia az első kisebb államok egyikeként kötött kétoldalú védelmi megállapodást Ukrajnával.

Rutte jelöltségének esélyeit azonban csökkentheti, hogy a NATO első alkalommal női főtitkárt szeretne. Több jelölt is felmerült már, köztük Kaja Kallas, az észt miniszterelnök, akinek ugyan előnyös az Ukrajnát támogató álláspontja, de az erős oroszellenessége miatt nem mindenki tartja ideális választásnak. A lehetséges jelöltek között van a dán miniszterelnök, Mette Frederiksen is, bár a posztra már két skandináv is került korábban.

Másik jelölt lehet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki különösen akkor pályázhat a posztra, ha egyre növekvő bírálatok miatt újraválasztása a következő európai parlamenti választások után kétséges lenne. Von der Leyennek nemzetközi politikai tapasztalatai mellett katonai ismeretek is vannak, hiszen a brüsszeli kinevezése előtt több évig Németország védelmi minisztere volt.

Mindegyik potenciális jelölt, Rutte-hoz hasonlóan, várhatóan ellentállást fog mutatni Orbán Viktor bel- és külpolitikájával szemben.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: