Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az Orbán kormányzat elhibázott gazdaságpolitikájának következtében ma olyan helyzetben van az ország, hogy a térség korábbi éllovasából mára a sereghajtóvá vált Magyarország.

Tovább előzi a magyar minimálbért a román

Romániában, amely hosszú ideig Magyarország mögött kullogott, október 1. óta 3300 lej (254 166 forint) az országos bruttó minimálbér, mely megelőzi a magyart. Meg kell említeni, hogy ebben az országban az építőiparra, a mezőgazdaságra és az élelmiszeriparra külön szabályozás érvényes.

Míg a baloldali kormányok idején még a térség éllovasai voltunk, ma már sok tekintetben a románok mögött kullogunk. A bukaresti kormányzat döntése alapján az építőipari bruttó minimálbér 4000 lejről 4582 lejre (352 905 forint) nőtt, és az élelmiszeriparban valamint a mezőgazdaságban is növekedés tapasztalható.

Romániában az említett ágazatokban dolgozók mentesülnek a 10 százalékos személyi jövedelemadó fizetése alól egy meghatározott jövedelemhatárig.

A román kormányzat azonban a költségvetési hiány csökkentésének érdekében megszüntette a 25 százalékos egészségbiztosítási hozzájárulási kedvezményt október 1-ig.

Ezt követően az ágazati minimálbéremelés szükségessé vált annak érdekében, hogy a munkavállalók nettó bére ne csökkenjen az említett ágazatokban.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: