Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az ellenzéki pártok csatározásáról, a jövő évi választásokról és a kormányzóképes alternatíva fontosságáról is beszélt Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő, az MSZP társelnöke az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Az ellenzéki pártok egymással való versengése csak a Fideszt segíti. Az MSZP éppen attól akarta óvni az ellenzéket, hogy a választások előtt az esetleges nézeteltérések ne nehezítsék a választásokra való felkészülést, valamint a kormányzóképes alternatíva felmutatását.

A jobboldal egységes, stabil szavazótáborával szemben, az ellenzéki oldalon minden verseny, adok-kapok sokat rombol az esélyeken.

„A viták szükségesek, egy demokráciában lehet nyíltan vitatkozni, ahol egyenlőek a feltételek, nyílt a sajtó”

– fogalmazott Kunhalmi Ágnes, azonban a Fidesz által teremtett antidemokratikus viszonyok között az ellenzék ezt nem engedheti meg magának.

Az ellenzéki pártok korábban jól tudtak együttműködni szakpolitikai kérdések tekintetében, de ha az ellenzék a belső harcokkal van elfoglalva, akkor okkal kérdőjelezik meg a választópolgárok a kormányváltás és a korszakváltás lehetőségét.

Az MSZP elkötelezett amellett, hogy az ellenzéki pártoknak közösen kell kiállni a siker érdekében, ezért azok, akik kormányt szeretnének váltani, azok számára az MSZP az alternatíva.

Kunhalmi Ágnes elmondta, hogy ha az ellenzék továbbra is így folytatja, akkor a fideszeseknek „elég hátradőlni és kérni egy kávét”. Az MSZP felelősségteljes közösség és az egyetlen olyan párt, amely valódi pártpolitikai és szakpolitikai tervet is letett az asztalra.

Az MSZP társelnöke az egykori pártszakadással kapcsolatosan emlékeztetett, hogy Gyurcsány Ferenc 2011-ben még amellett érvelt, hogy az MSZP-nek nem szabad visszatérnie a klasszikus értelemben vett szociáldemokrata útra, hanem egyszerre kell képviselni a konzervatív jobboldaliakat és a liberálisokat is.

Ezek az állítások pedig nincsenek összhangban a jelenlegi nézeteivel. Az egykori miniszterelnök pedig a mai napig nem néz szembe azzal, hogy egy társadalomra nem szabad felülről ráerőszakolni a reformokat, ha az adott ország lakossága nem akarja.

„Ezt az autoriter, szélsőjobb felé nyitott jobboldali rendszert csak balról lehet legyőzni” – érvelt az MSZP társelnöke.

Amikor az MSZP együttműködést ajánlott, akkor nem kizárni akarta a többi pártot a politikából, hanem azt szerette volna, hogy az ellenzék együttesen jusson arra a belátásra, hogy először demokráciát, jogállamot és jobb szociális Magyarországot kell teremteni és csak ezután van lehetőség versenyezni.

A műsor végén szó volt a miskolci jelöltállítással kapcsolatos vitáról is, Kunhalmi Ágnes elmondta, hogy az MSZP mindig is azon az állásponton volt, hogy azt a konstrukciót kell megalkotni, amely ebben a rendszerben képes leváltani a Fideszt.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: