Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az MSZP üdvözli, hogy a lengyel ellenzék a 2023. október 15-i parlamenti választáson legyőzte Jarosław Kaczyński nemzeti konzervatív pártját, új irányt mutatva a lengyel politikának – közölte Kunhalmi Ágnes az MSZP társelnöke.

Kudarcot vallott a Jog és Igazságosság pártjának azon kampányszlogenje, hogy a választáson Lengyelország függetlenségének fenntartása a cél.

A választók többsége nem hitte el, hogy egy esetleges ellenzéki győzelem az ország szuverenitását veszélyezteti, csak egy üres kampányszlogen.

Ugyanakkor egyértelműen állást foglaltak a demokrácia, a jogállamiság, az európai egység megerősítése mellett.

A Szejm választáson az ellenzéki pártok külön indulva, ám egységes politikai szövetségesként léptek fel, ezzel is jelezve jövőbeli kormányzóképességüket.

Az Új Baloldal több párt politikai koalíciójaként lengyel viszonyok között jelentős támogatást ért el, ismét a lengyel politikai élet jelentős szereplőjévé válik.

A szenátusi választáson, ahol az egyszerű többség elve érvényesül, az ellenzéki politikai erők minden választókerületben közös jelöltet indítottak, és ezáltal elsöprő, csaknem 2/3-os többséget értek el a parlament felsőházában.

A lengyel választások jelentős mértékben megváltoztatják Európa politikai térképét, megszűnik az a lehetőség, hogy a lengyel és a magyar kormány összefogva akadályozza, gátolja az Unió működését, megoldódik Lengyelország Európai Unión belüli helyzete is, az állam nagy valószínűséggel hamarosan megkapja az eddig visszatartott forrásokat.

A lengyel választások példája azt mutatja, hogy az autokratikus rendszerek a szavazóurnákkal legyőzhetők. Kövessük a lengyel példát, lépjünk fel szövetségben a magyar választási autokráciával szemben!

Azt kívánom, Budapestre is fusson be a varsói gyors! – mondta el Kunhalmi Ágnes.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: