Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A Hamász Izrael ellen indított háborújának lehetnek Európára is kiterjedő – terrorcselekményekben megvalósuló – következményei is, ez kihívást okoz a rendvédelmi szerveknek, azonban továbbra is megkérdőjelezhetetlen, a NATO a világ legerősebb katonai szövetsége

– szögezte le Harangozó Tamás az ATV kedd reggeli Start című műsorában.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság alelnöke szerint nem várható békés időszak Európában.

A műsor kezdetén szóba került a ma napvilágot látott hír is, mely szerint a budapesti lakosságszám akkorát csökkent, hogy újra kell rajzolni a jövő évi önkormányzati választásokra a választókerületeket.

Harangozó Tamás rámutatott, egész Magyarországot érinti a lélekszám-csökkenés, Békés és Tolna megyében is kiugróan csökkent a lakosságszám. Miközben ez egy természetes folyamatnak is köszönhető, mégis nagy szerepet játszik az, hogy rengeteg magyar „pakol össze” és vándorol ki hazánkból, hiszen nem látja a boldogulásra való esélyt itthon.

Így a választókörzetek átalakítása nem csupán fővárosi probléma, az ország egészét érinti, sok helyen nem csak a mandátumokról van szó, hanem a választási rendszer teljes átalakulásáról is.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint a lakosságszám csökkenése elsősorban nem a választókörzetek átalakulása miatt fontos, hanem azért, mert kézzel fogható, hogy mennyire „fogy a magyar”. A csökkenés egyik oka, hogy sokan leromlott egészségi állapottal rendelkeznek és nem tudnak minőségi ellátáshoz jutni, valamint jellemzően a fiatalok sokszor döntenek úgy, hogy külföldön kezdenek karrierbe, hiszen Magyarországon nem látnak jövőképet.

Ezt követően szó volt arról, hogy Harangozó Tamás részt vett Brüsszelben egy konferencián, melyet a „Democrisis” nevű szervezet rendezett. Ezt már hetek óta szervezték, így nem az izraeli háború volt az esemény létrejöttének oka, hanem a demokrácia erősen megkérdőjelezhető helyzete Netanjahu izraeli kormányfő politikája következményeképp.

Az izraeli helyzet ugyanis azt jelezte előre, hogy azt a folyamatot tervezi véghez vinni az elnök, ami hazánkban és Lengyelországban is már végigment, ezt felismerve pedig a demokrata politikusok és szervezetek szervezték meg a brüsszeli konferenciát, hogy ennek megelőzéséről, elhárításáról megoszthassák egymással tapasztalataikat, gondolataikat.

Ezen a ponton a szocialista országgyűlési képviselő elmondta, a lengyel választások eredménye, hogy a jelenlegi, az Orbán-kormánnyal közeli baráti viszonyt ápoló, kormány megbukott, nem fog tudni kormányt alakítani, abszolút kisebbségbe került. Ezáltal pedig Lengyelország visszatérhet a demokratikus útra, mely Európában – már az ország méreténél fogva is – meghatározó lesz.

A műsorban téma volt a hétfői lövöldözés is, ugyanis hétfő este egy magát szélsőséges iszlamista terroristáknak tartó személy két svéd szurkolót agyonlőtt Brüsszelben. Harangozó Tamás elmondta, könnyen elképzelhető, hogy van összefüggés a Hamász Izrael ellen indított háborújával, hiszen a terrorszervezet a világ összes muszlimját „szent kiállásra” szólította fel. Ezért a világ minden részén lehet számítani hasonló támadásokra, ez pedig a rendvédelmi szerveknek hatalmas kihívást okoz.

A szocialista politikus éppen ezért arra kérte a magyar embereket is, hogy fokozottan vigyázzanak magukra. Kiemelte, ez nem csak katonai, politikai akció is a Hamász részéről, hiszen azon országokban a zűrzavar keltése a cél, melyek kiállnak Izrael és Ukrajna mellett és ezt katonai segítségnyújtásokban is kifejezik.

Harangozó Tamás végezetül elmondta, nem várható békés időszak semmilyen tekintetben Európában sem, azonban a NATO továbbra is a világ legerősebb katonai szövetsége, ez pedig megkérdőjelezhetetlen.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: