Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Jelenleg Magyarországon közel 2 millió 65 év feletti ember él. Az egyre idősödő társadalom mellett egyre nagyobb a kivándorlás mértéke is, így egyre kevesebben élnek hazánkban.

Az állam kötelessége, hogy törődjön az idősekkel, az elesettekkel és a betegséggel küzdőkkel. Ezzel szemben az Orbán-kormány az elmúlt 13 évben egyre csak kihátrált a szociális ellátórendszerből, még a szociális törvényt is úgy módosították, hogy csökkentsék az állam felelősségét.

Azonban nem csak a szociális ellátás, hanem a mindennapi megélhetés sem biztosított az idősek számára, a szegénységben élő nyugdíjasok száma egyre csak növekszik.

Az elmúlt hetekben a kormányzat propagandasajtóját bejárta a hír, miszerint „közel félhavi nyugdíjkiegészítést” fizetnek az időseknek.

Ez azonban egyszerűen hazugság, hiszen a legjobb esetben is csupán 37 százalékot kapnak kézhez a nyugdíjasok, ez pedig jelentősen elmarad a kormány által ígért 50 százaléktól. Ahhoz, hogy visszamenőlegesen elérjék az adott félhavi nyugdíj összegét, 4 százalék feletti emelésre volna szükség, azonban ennyit nem adtak, 3,1 százalékkal emelték az ellátásokat.

A januári nyugdíjemelés is csupán látszatintézkedésnek volt jó, hiszen a 15 százalékos kiegészítés jócskán elmarad a 27,4 százalékos nyugdíjas inflációtól. Ráadásul még tavalyról is van elmaradása a kormánynak, hiszen kisebb volt az éves emelés, mint a nyugdíjas infláció, azt az 1,2%-os különbséget azóta sem adták oda a nyugdíjasoknak. Azóta már bejelentette a kormány azt is, amit korábban is lehetett tudni, miszerint jövőre is lesz nyugdíjemelés.

Ez azonban semmi más célt nem szolgál, minthogy elfedjék a tényt, hogy a novemberi nyugdíjemelés megkésett és kevés.

Mindez annak tekintetében különösen felháborító, hogy a kormány sok esetben egyik napról a másikra fogad el törvényeket, melyekkel százmilliárdokat szórhatnak el arra, amire akarnak, a nyugdíjasoknak pedig még egy hónapot várniuk kell a nyugdíjemelésre.

A rekordméretű infláció és az évközi nyugdíj-kiigazitás hiánya miatt pedig a nyugdíjasok 10 hónapon át hiteleztek a kormánynak.

A nyugdíjasok alacsony életszínvonalát jól mutatja, hogy az összes ellátott fele – 1,2 millió fő – 173 ezer forint alatti ellátást kap, nekik legfeljebb 5 362 forintot jelent havi szinten a novemberi emelés. Ráadásul aki idén ment nyugdíjba, az nem is kap kiegészítő emelést.

Az MSZP álláspontja mindig is az volt, hogy a nyugdíj nem egy adomány, hanem munkával és járulékfizetéssel megszerzett jog. Programunkban épp ezért az emberek vannak a középpontban, anyagi megbecsülést és emberi méltóságot követelünk a nyugdíjasoknak is.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: