Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A magyar háztartások pénzügyi helyzete egyre inkább bizonytalanná válik, ahogy a friss adatok is tükrözik. Egy aktuális felmérés szerint, az ország lakosságának 53%-ának nincs elég megtakarítása, hogy fedezni tudja egyhavi kiadásait.

Az Intrum legutóbbi Európai Fogyasztói Fizetési Felmérése értelmében ez az arány csak egy év alatt 20 százalékponttal nőtt. A 444.hu-nak nyilatkozó válaszadók közül sokan kifejezték aggodalmukat az áremelkedések miatt, melyek a következő hónapokban várhatóan tovább növekednek.

A magyarok pénzügyi kilátásaiban nem egyediek; a jelentés rámutat, hogy a magas infláció miatt Európa-szerte sok család számára egyre nehezebb megtakarítani. Az adatok szerint a válaszadók 37%-a csak egy hónapra elegendő megtakarítással rendelkezik, ami 9 százalékponttal több, mint az előző évben.

Magyarországon a KSH szerint az infláció mértéke meghaladja az EU átlagát, ami tovább nehezíti a háztartások helyzetét. Az Intrum felmérése alapján a válaszadók 90%-a érezte, hogy a pénzügyi helyzetét negatívan befolyásolja az infláció, ami a legmagasabb arány Európában, megelőzve Görögországot és Olaszországot (mindkét országban 87%).

Ez az áremelkedés a magyar fogyasztókat és családokat különösen sújtja, mivel a megtakarításaik gyorsan fogynak. 2021-ben a fogyasztók 33,24%-ának nem volt elegendő megtakarítása egy hónapra, 2022-ben ez az arány 35%-ra nőtt, és 2023-ra már elérte az 53%-ot.

Üveges Judit, az Intrum értékesítési igazgatója elmondta, hogy a fizetőképességi adatok jellemzően előre jelezhetik a GDP dinamikáját. Az aktuális tendenciák szerint a csökkenő fizetőképesség a jövőbeni gazdasági növekedést is visszafoghatja.

Az infláció elsősorban az alacsony jövedelműeket és a nyugdíjasokat sújtja, míg a magasabb jövedelmű rétegek kevésbé érzik meg hatásait, állapítja meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss kutatása. Az ilyen típusú gazdasági kihívások hatással vannak a társadalom minden tagjára, de különösen nehezek lehetnek azok számára, akik már így is küzdenek a megélhetéssel.

A társadalom egészében érzékelhető a pénzügyi bizonytalanság és a jövővel kapcsolatos aggodalom növekedése. A magyar háztartásoknak szüksége van támogatásra és stabilitásra, hogy kezelni tudják a folyamatosan növekvő életköltségeket és megvédjék megtakarításaikat a további veszteségektől.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: