Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A magyar-szerb határkerítésnél egyre szélsőségesebb állapotok uralkodnak, a magyar rendőrök élete is sokszor veszélybe kerül, a kormány mégsem tesz lépéseket a helyzet rendezésére.

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának alelnöke a csütörtöki Egyenes beszédben arról is beszélt, hogy érthetetlen és felháborító a kormány magatartása.

A műsorban szóba került a svéd NATO-csatlakozás is, mely több mint egy éve ratifikálásra vár, hiszen a fideszes parlamenti képviselőcsoport időről időre, gyakran teljesen logikátlan és érthetetlen indokokra hivatkozva elhalasztja azt.

Ma már csak Törökországra és Magyarországra várnak a svédek, hiszen minden más ország már kifejezte támogatását a svédek katonai szövetségbe történő csatlakozásról.

Harangozó Tamás szerint fontos különbség a két ország között, hogy a törökök egyértelműen kifejezték, mit kérnek a ratifikációért cserébe, míg a magyar kormány kicsinyes indokokra hivatkozva nem hajlandó aláírni a csatlakozást.

Törökország amerikai vadászgépekre, valamint orosz légvédelmi rendszerre tart igényt, ez azonban mind az Egyesült Államok, mind az unió vezetésében kétségeket ébreszt, hiszen ennek a két rendszernek az egyidejű birtoklása és használata komoly kockázatot jelenthet.

Harangozó Tamás a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság üléséről is beszámolt, melyen a határvédelemről és a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetről volt szó.

Emlékeztetett, már korábban kiderült, hogy kicsivel több mint 1500 határvadászt sikerült felvenni, a tervezett 4000 helyett, valamint, hogy majdnem ugyanennyi – 1400 – jogerősen elítélt embercsempészt engedett szabadon a kormány.

Az MSZP politikusa elmondta, a határon jelenleg rettenetes állapotok vannak, hiszen nagyon agresszívak az embercsempészek, sokan gépfegyverekkel lövöldöznek.

A szerb határőrök szerepe és tétlensége azonban kérdéses, hiszen a magyar határőrök csupán a Magyarország-felőli részt védhetik, nem mehetnek át a szerb oldalra. A helyzetet jól szemlélteti, hogy elképzelhetetlen lenne, hogyha az osztrák-magyar határon lenne kerítés és a magyar oldalon embercsempészek kalasnyikovokkal lövöldöznének, akkor a készenléti rendőrség vagy a TEK nem avatkozna közbe azonnal.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese kiemelte, a legaggasztóbb az, hogy a magyar rendőrök veszélyben vannak és ez láthatóan nem érdekli a kormányt.

Annyi előrelépés történt, hogy a magyar és a szerb Honvédelmi és Rendészeti Bizottság fog egy közös egyeztetést tartani, ahol meg kell majd értetni a szerbekkel, hogy változtassanak hozzáállásukon.

Érdekes szála a történetnek, hogy a két ország miniszterelnöke akkor, amikor választás van vagy politikai kérdésről van szó, azonnal nagyon jó viszonyt tud ápolni egymással, amikor azonban a magyar rendőrök élete és testi épsége forog kockán, akkor nem tesznek semmit. Harangozó Tamás szerint ez egyszerűen érthetetlen és elfogadhatatlan.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: