Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Farkas András nyugdíjszakértő a Portfolio.hu-nak nyilatkozva rámutatott: a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatatlannak bizonyul, jellemző rá a kaotikusság és az átláthatatlanság.

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) konferenciáján beszélt erről, kiemelve a demográfiai növekedés lassulását és a fiatalok kivándorlását is.

Farkas András öt fontos problémát ismertetett a magyar nyugdíjrendszerrel kapcsolatban:

    1. Kaotikus rendszer: A nyugdíjrendszer bonyolult és előre nem tervezhető, nem könnyű meghatározni a jövőbeni nyugdíj összegét. A járulékköteles bevétel adja az alapját, nem a befizetett járulékok.
    2. Valorizációs problémák: A nyugdíj összege nagyban függ a nyugdíjigénylés évétől, a valorizáció különbözősége miatt.
    3. Szolgálati évek beszámítása: Nem minden szolgálati év számít bele egyenlő mértékben a nyugdíjszorzóba.
    4. Nyugdíjemelési rendszer: A nyugdíjasok elszegényednek, mivel a nyugdíjemelés nem követi a nemzetgazdasági átlagbér emelkedését.
    5. Legszegényebb nyugdíjasok: Az egységes százalékos nyugdíjemelés miatt a legszegényebb réteg helyzete a leggyorsabban romlik.

A jelenlegi rendszer terhe tovább súlyosbodik, mivel nincs sem járulék-, sem nyugdíjplafon. A 13. havi nyugdíj mindenki számára elérhető, míg a nők kedvezményes nyugdíjának korhatára alacsony. 2035 után a GYES-nemzedék nyugdíjba lépése jelentős terhet ró majd a rendszerre.

A nyugdíjrendszer problémái súlyosak, és változások nélkül a fenntarthatatlanság veszélye áll fenn.

Farkas András szakértő szerint sürgősen módosításokra és újragondolásra van szükség, különös tekintettel a demográfiai kihívásokra és a munkáltatói oldal bevonásának hiányára.

Az átláthatóság és a tervezhetőség javítása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a jövő nyugdíjasai biztonságban és méltó körülmények között élhessenek.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: