Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke egy péntek délelőtti háttérbeszélgetés során kifejtette, hogy a 2024-es EP- és önkormányzati választások kapcsán csak a Fidesz számára előnyös, ha az ellenzéki pártok külön listákon indulnak, írja a Telex.

Az MSZP társelnöke szerint az Európai Parlamenti választások listás rendszere ugyan lehetőséget ad a politikai formációknak arra, hogy valós támogatottságukat lemérjék, azonban ezzel rengeteg mandátumot veszít az ellenzék összességében.

Ezzel szemben szerinte a közös listán való indulás elsősorban azoknak a pártoknak segíthet, melyek külön listán nehezebben juthatnának el a küszöbhöz szükséges szavazatarányhoz.

Kunhalmi továbbá észrevételeket fogalmazott meg a D’Hondt módszerrel kapcsolatban is, mely szerinte a domináns pártokat favorizálja, kisebb entitások hátrányára.

Az MSZP álláspontja szerint, ha az ellenzéki erők nem egyesülnek egy közös lista mögött, akkor akár 10-15 százaléknyi szavazat is kárba veszhet.

Az MSZP társelnöke szerint, ha az ellenzéki pártok együtt indulnának, az előző választásokon már egy extra mandátumot szerezhetnének, most pedig 2-3 mandátum is veszélybe kerülhet. Kunhalmi vélekedése szerint az összefogó ellenzéki erők összességében ugyanannyi mandátumhoz juthatnának, mint a jelenlegi kormánypárt.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: