Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az őszi parlamenti ülésszakban a kormány ismét egy az ország függetlenségét állítólag megóvó törvénycsomagot terjeszt elő – tudatta a hallgatókat Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth Rádióban.

A törvénycsomag célkeresztjébe a külföldről finanszírozott, úgynevezett “álcivil” szervezetek kerülnek.

Kocsis szerint a cél az, hogy megakadályozzák a külföldi forrásokból támogatott civil szervezetek és politikai pártok működését, ami komoly aggodalmakat vet fel az ellenzéki és civil oldalon az alapvető demokratikus elvek és az NGO-k függetlensége kapcsán.

A Fidesz frakcióvezetője szerint a javaslat valójában a választási törvény kiterjesztéséről szól:

“A jövőben azokra a civil szervezetekre, amelyek választási kampányban részt vesznek, ugyanazok a szigorú szabályok lennének érvényesek, mint a politikai pártokra”

– állítja Kocsis.

Kocsis előre jelezte, hogy Brüsszel várhatóan nem fogja támogatni a tervezetet, majd a kormányzati narratívát követve hozzátette:

„Miközben az EU nem adja meg a Magyarországnak járó forrásokat, a baloldali szervezetek és médiumok továbbra is jelentős támogatást kapnak”.

Az állítások szerint tavaly a baloldal amerikai és egyéb külföldi forrásokból finanszírozta kampányát, de ezek a vádak eddig nem bizonyultak alátámasztottnak.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: