Orbán Viktor 2017 november - Fotó: OV Facebook
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az Európai Unió legújabb vagyonfelmérési adatai a magyar háztartások számára semmiképpen sem hoztak jó híreket.

A portfolio.hu által közölt jelentés szerint a magyar háztartások nettó vagyona 2021-ben mindössze 40 millió forint átlagosan, és csak a lett és litván háztartásokat sikerült megelőzni ebben a tekintetben.

Az eredmény nem csak riasztó, de az Orbán kormány hibás gazdaságpolitikájának egyenes következménye is lehet.

Az Orbán kormány az elmúlt években számos olyan gazdaságpolitikai lépést tett, amely a szociális egyenlőtlenségeket növelte, és az átlagember jólétét nem szolgálta.

Az adópolitika és a közkiadások terén végrehajtott intézkedések gyakran azokat a társadalmi rétegeket segítették, amelyek már eleve jómódúak voltak, miközben az átlagos és alacsony jövedelmű háztartásokra kevesebb forrás jutott.

A kormány az utóbbi években kiemelten támogatta azokat a gazdasági ágazatokat, amelyek rövid távon ugyan növekedést generálhattak, de hosszú távon nem feltétlenül segítették a társadalom széles rétegeit.

Például az autóipar és a turizmus fejlesztése helyett az oktatás és az egészségügy kapott volna szükség volna nagyobb hangsúlyra, hogy az átlagember életkörülményei javuljanak.

Az Orbán kormány által eszközölt beruházások gyakran a jelenlegi politikai célkitűzéseknek szolgáltak, anélkül, hogy megfelelően befektettek volna a jövőbe. Infrastruktúra és humán erőforrás fejlesztés helyett a kormány gyakran olyan projekteket finanszírozott, amelyek nem biztosítottak fenntartható jövőt.

A mostani lesújtó eredmények egy újabb figyelmeztető jelnek tekinthetők, hogy változtatni kell az eddigi gazdaságpolitikai gyakorlaton.

A magyar háztartások jelenlegi helyzete egy olyan probléma, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni, és az államnak intézkednie kell, ha nem akarja, hogy az emberek még mélyebbre süllyedjenek a szegénységben.

A politikai döntéshozóknak és az állampolgároknak egyaránt ébernek kell lenniük, és olyan gazdaságpolitikai alternatívákat kell keresni, amelyek valóban mindenki számára lehetőséget teremtenek a fejlődésre.

Egy gazdag és virágzó ország építése nem egyik napról a másikra valósítható meg, de a helyes lépésekkel és a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésére irányuló, átgondolt politikákkal ez elérhető. A mostani adatok minden magyar számára azt üzenik, hogy az idő drágán múlik, és a változásra van szükség.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: