Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az utóbbi időkben Magyarországon a közlekedés irányítása komoly problémákba ütközött. Vitézy Dávid, korábbi BKK-vezérigazgató és egykori közlekedési államtitkár, a G7 podcastjában beszélt arról, hogy mióta Lázár János átvette a közlekedésért felelős miniszteri tisztséget 2022 decemberében, a szektorban kaotikus állapotok uralkodnak.

Szakemberhiány és a Vasútfejlesztési Projektek

Vitézy hangsúlyozta, hogy a magyar szakemberek egyre inkább távoznak a közlekedési ágazatból, és Európa más országaiban vállalnak munkát. Mivel a kontinensen számos nagyszabású vasútfejlesztési projekt indult, ezek felszívják a magyar szakembereket. „A tíz legjobb, vasútfejlesztéssel foglalkozó kollégából kilenc a magyar állam kötelékéből távozott,” mondta.

Intézmények Megszüntetése és Politikai Válaszok

Vitézy felidézte, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a Budapesti Fejlesztési Központ Zrt., amelyek eddig az agglomerációs vasúti projektek előkészítéséért feleltek, megszüntek. Egyben kritizálta a politikai odaszólogatásokat is, amelyek a Budapest–Győr–Hegyeshalom vasúti vonal felújítása körül alakultak ki. „Ahol nincsen 32 milliárd, ott tegyék le a lantot,” mondta Vitézy, utalva a közlekedési miniszter korábbi kijelentésére.

Központosítás vs. Verseny

A magyar kormány egyedülálló módon egyetlen cégtől rendel vasúti személyszállítást, és ez a rendszer nem biztosít versenyhelyzetet, ami hátrányosan érinti a szolgáltatás színvonalát és árát. Máshol Európában a régiók vagy megyék rendelik meg az elővárosi vonatokat, és a versenyhelyzet javítja a szolgáltatásokat.

Konklúzió

A magyar közlekedési ágazat jelenlegi állapota nyugtalanító és aggasztó, a szakemberhiány és a politikai döntéshozatal pedig tovább rontanak a helyzeten. A szektor reformjára és a döntéshozatal átláthatóbbá tételére van szükség, különben tovább mélyülhetnek a problémák, amelyek végül az utazóközönséget és az ország gazdaságát is hátrányosan érinthetik.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: