Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Péntek reggel a Központi Statisztikai Hivatal frissítette az inflációs statisztikáit. Augusztusban a fogyasztói árak 16,4%-kal nőttek az előző év azonos időszakához képest, a nyugdíjas infláció pedig 17,2% volt.

Ezen adatok alapján a kormány most már rendelkezik a szükséges információval az év közbeni nyugdíjkorrekció mértékének meghatározásához.

Hogyan Határozzák Meg a Nyugdíjemelés Mértékét?

A magyar rendszerben az infláció mértékét használják nyugdíjemelési faktorként. Ha az év közben tapasztalt infláció meghaladja a januárban tervezett emelés mértékét, a kormány kénytelen korrekciót alkalmazni. Az évközi korrekció mértékét a kormány az év első 8 hónapjának inflációs adatai alapján határozza meg, és a különbözetet novemberben visszamenőlegesen kifizeti a nyugdíjasoknak.

Az Infláció és a Nyugdíjas Infláció Tendenciái 2023-ban

2023 januárjában a nyugdíjak 15%-kal emelkedtek. Azonban a fogyasztói árak az év első 8 hónapjában átlagosan 22%-kal, míg a nyugdíjas infláció 23,3%-kal nőtt. A nyugdíjkorrekció mértékét a két inflációs adat közül a magasabbik alapján kell meghatározni.

A Kormány Inflációs Prognózisa

A gazdaságfejlesztési miniszter szerint az infláció az év végére 17,6-17,7% közötti lehet. Mivel a nyugdíjas infláció rendszeresen meghaladja az általános inflációt, várhatóan az év végi átlag is magasabb lesz.

A Várható Nyugdíjkorrekció Mértéke és Hatása

A Bankmonitor becslése szerint a nyugdíjas infláció éves átlaga akár 18,5% is lehet, ezért indokolt lehet egy 3,5%-os nyugdíjkorrekció. Júliusban 1,99 millió ember részesült öregségi nyugdíjban, az átlagos nyugdíj pedig havi 210 ezer forint volt. A korrekció átlagosan havi 7 300 forintot jelenthetne, amit az egész évre visszamenőleg egy összegben kapnak majd meg a nyugdíjasok. Ezáltal az átlagnyugdíj év végére 217 ezer forintra nőhet.

Jövőbeli Kilátások

2024 januárjában újabb nyugdíjemelés várható, amelynek mértéke a tervezett infláció alapján 6% lehet.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ezeket olvasta?

Néma csendbe dermedt mindenki: Szabó Tímea úgy leiskolázta a Fideszes megmondókat, hogy tanítani kellene

Felröppent a hír, hogy Orbán Viktor esetleg pszichológushoz jár - kezdte bejegyzését a Párbeszéd politikusa. Ez akár igaz, akár nem, szerintem az, hogy egy miniszterelnök...

Döbbenetes eredményt hoztak a legfrissebb kutatások: Így áll az ellenzék Budapesten

Nagy meglepetéseket tartogatott a Republikon Intézet legfrissebb kutatása, melyből kiderül a Fidesz az esélytelenek nyugalmával indulhat egy főpolgármester-választáson. Azonban van még fejlemény bőven. Karácsony Gergely...

Kunhalmi szerint van egy módszer: Akár ugyanannyi mandátumot is szerezhet az ellenzék mint a...

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke egy péntek délelőtti háttérbeszélgetés során kifejtette, hogy a 2024-es EP- és önkormányzati választások kapcsán csak a Fidesz számára előnyös,...