Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Vámos László rendező osztályának több tagja, köztük több olyan neves művész, mint Kútvölgyi Erzsébet és Lázár Kati, akik Kossuth- és Jászai Mari-díjasok is, elutasították az aranydiplomájuk átvételét a Színház- és Filmművészeti Egyetemtől.

A hír a 444-hez eljuttatott levélből derült ki, melyet az érintett művészek az intézménynek szántak eredetileg.

Az indoklásuk szerint nem kívánnak részt venni egy olyan intézmény ünnepélyes pillanatában, amely Vidnyánszky Attila irányítása alatt radikálisan átalakult.

Az említett osztályban végeztek az akkori Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1973-ban további elismert alkotók is, így például Egri Márta, aki szintén Jászai Mari-díjas, Miklósy Judit színésznő, Varsa Mátyás, aki színészként és rendezőként is dolgozik, valamint íróként is ismert, és Vas-Zoltán Iván, aki színészként, rendezőként és dokumentumfilmesként is tevékenykedik.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem a tanév megnyitójára szeptember 11-én, jövő hétfőn kerül sor az Uránia Filmszínházban.

Az eseményen az ötven évvel ezelőtt végzett hallgatók részére aranydiplomát terveztek átadni, amit most úgy tűnik, többük nem fog átvenni.

A levél itt olvasható:

„Az a Színház- és Filmművészeti Egyetem (korábban Főiskola), amelynek mi egykor növendékei voltunk, a döntés-előkészítés demokratikus szabályainak megkerülésével, a szakma, a hazai és nemzetközi közvélemény tiltakozása ellenére 2020. szeptember 1-én magánegyetemmé alakult. 

Az újjáalakult intézmény vezetői több alkalommal is határozottan elhatárolódtak az addig működő egyetem működési elveitől, szellemiségétől, és ezzel olyan értékeket tagadtak meg és romboltak le, amelyeknek a szellemében mi annak idején nevelkedtünk.

Nem vehetünk át aranydiplomát azoknak a kezéből, akik megtagadták egykori tanáraink, és tanáraik sorát, Nádasdy Kálmántól Ascher Tamásig. Azt a szakmai nyitottságot és sokszínűséget, amit az átalakítás folyamatában az utolsó pillanatig védeni próbáltunk, és ami számunkra ma is mindennél fontosabb”,


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: