Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az Egyesült Államok budapesti fődiplomatája, David Pressman sem maradt szó nélkül azon ügy kapcsán, ahol kormánypárti vezetők virágkoszorúkkal borították be Horthy Miklós harminc éve felújított síremlékét.

Ugyanekkor Lázár János, a hazai infrastruktúráért és közlekedésért felelős miniszter, nem kisebb jelzőkkel illette a történelmi alakot, mint “kivételes államférfi”, “magyar hazaszeretet megtestesítője”, és “hős katona”.

Korábbi híradások szerint Lázár János Kenderesen vette át a Közlekedési Múzeum legújabb vasúti történeti kiállításának irányítását, egyidőben azzal, hogy a városban kormánypárti személyiségek egy csendes ceremoniával tisztelegtek Horthy Miklós harminc éve újrahelyezett sírja előtt.

Lázár az eseményen méltatta a volt kormányzót mint “kivételes államfőt”, akit igaz magyar hazafiság és katonai hőstettek jellemeztek.

LÁZÁR JÁNOS AZT IS MONDTA AZ ÚJ VASÚTTÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁSON, HOGY HORTHY 1919-BEN MEGMENTETTE AZ ORSZÁGOT ATTÓL A SORSTÓL, AMIT „A NYUGATI NAGYHATALMAK” MAGYARORSZÁGNAK SZÁNTAK.

Frölich Róbert főrabbi ezt nem hagyta szó nélkül és a miniszter által elmondottakra két Horthy-idézettel reagált egy 1940-es, Teleki Pálnak, valamint egy 1943-as, Hitlernek írt levélből.

Az országos főrabbi szerint Lázár Jánosnak igaza volt: „világosan és egyértelműen kell beszélni” az egykori kormányzóról. Ki beszélhetne világosabban Horthy Miklósról, ha nem ő maga? – teszi fel a kérdést a rabbi.

„Ami a zsidókérdést illeti, én egész életemben antiszemita voltam, zsidókkal sohasem érintkeztem. Tűrhetetlennek tartottam, hogy itt Magyarországon minden – minden gyár, bank, vagyon, üzlet, színház, újság, kereskedelem stb. zsidókezekben legyen, és hogy a magyar tükörképe – kivált külföldön” – a zsidó – írta egyik levelében Horthy.

A Hitlernek írt levélben már a kormányzó arról írt, hogy „a zsidók fokozatos kikapcsolására vonatkozó további intézkedések folyamatban vannak, s amint meg lesznek teremtve elszállításuk feltételei, ezt végre is fogjuk hajtani.”

Az ügyre reagált David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete is, aki X-oldalán szólalt meg.

“Horthy Miklós bűnrészes volt a magyarországi zsidó lakosság lemészárlásában a holokauszt idején. Az Egyesült Államokat aggasztja, hogy az Orbán-kormány egyik magas rangú tisztviselője részt vesz a brutális örökség rehabilitálására és népszerűsítésére irányuló erőfeszítésekben”

– fogalmazott Pressman.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: