Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Számos témában kérdezték az ATV A nap híre című műsorában Korózs Lajost, az MSZP alelnökét, aki kifejtette, nincs olyan közszolgáltatás ma Magyarországon, aminek működését a kormány problémamentesen meg tudta volna oldani.

„Közel vagyunk ahhoz, hogy több kisegítő személyzet legyen egy iskolában, mint szakos tanár” – illusztrálta az oktatás helyzetét az MSZP alelnöke, aki szerint sem az államosított egészségügy, sem a közoktatás nem működik Magyarországon.

A MÁV-val kapcsolatban elmondta: nemhogy késések vannak, de elindulni sem tudnak a vonatok, ennek pedig egyértelműen a humánerőforrás hiánya az oka, nincsenek kocsivizsgálók, jegyszedők vagy mozdonyvezetők.

Az ATV műsorvezetője a MÁV-ot idézte, miszerint a dolgozók 3 százaléka hiányzik mindösszesen; Korózs Lajos viszont azzal érvelt, hogy hiába a statisztika, ha csak bizonyos szakmákban van hiány, de ott óriási.

Hiába magyarázkodik a MÁV, ha a kocsivizsgálókból majdnem mindenki hiányzik Miskolcon, Szolnokon, ahol nagy vasúti csomópont működik érvelt az MSZP alelnöke, aki szerint a munkaerő-hiány már akkora, hogy a túlórákkal sem tudja megoldani a vasúttársaság a helyettesítést.

„A rabszolgatörvénnyel nem lehet minden problémát megoldani” – mondta Korózs Lajos azzal kapcsolatban, hogy a meglévő 300 túlóra mellé még 100 órát odatenne a MÁV, így oldva meg a drasztikus munkaerő-hiányt.

Hozzátette, hogy több szociológiai felmérés azt mutatta ki, hogy a magyarok sokat dolgoznak, keveset keresnek, kimerültek, rosszul élnek és hamar meghalnak.

„Agyondolgozhatja magát túlórában, pluszpénzért, ha 50 éves korában feldobja a lábát” –

mutatott rá Korózs Lajos.

A bosszútörvény miatt felmondott pedagógusokról és a tanárhiányról folyt tovább a beszélgetés. „Engem mélységesen felháborítana, ha még a közoktatásban tanulna a gyerekem” – tette hozzá.

Olyan jelenségekre hívta fel a figyelmet, hogy nyelvszakos iskolában nincs nyelvtanár. Hozzátette, hogy az ifjúságkutatásokban a fiatalok a kilátástalanságot említik első helyen, amikor a nehézségeikről kérdezik őket.

„Nem is az anyagiak, a lakhatás, a kivándorlás, hanem a kilátástalanság” – hangsúlyozta. Véleménye szerint azzal, hogy az egyik minisztertől átteszik a másikhoz a terület szakmai irányítását – ha lehet ezt egyáltalán szakmai irányításnak nevezni -, azzal az égvilágon semmit sem oldottak meg az oktatás problémái közül. Korózs Lajos szerint erős szakszervezetekre van szükség Magyarországon, hogy a politikai vezetők elgondolkodjanak a problémákon, amikor 50 ezer tanár egyszerre lép sztrájkba.

A Jedlik Ányos Gimnáziumban megjelent, majd leszedett Orbán-idézetekkel kapcsolatban Korózs Lajos elmondta: nincs helye iskolákban, kórházakban, templomokban az ilyesfajta politikai aktivitásnak.

„Mindenki, mint a forró krumplit, dobálja a felelősséget a másiknak. Az egyik nem tudott róla, a másik nem rendelte el, valaki levetette, de azt se tudják, ki vetette le”

– mondta a feliratokkal kapcsolatban a szocialista politikus, felhívva a figyelmet, hogy a józan logika azt diktálja: annak van joga levetetni az Orbán-idézeteket, aki feltetette oda.

„Itt azért csomó huncutság van” – tette hozzá. Korózs Lajos szerint lehet poénkodni azon, hogy a gyerekek csínytevéséről van szó, de kellett a táblákhoz grafikus, címfestő, nyomdász, tehát komoly előkészítő munka volt, hogy az idézetek a gimnázium falára kerültek.

A beszélgetés arra kanyarodott, hogy más templomok és műemlékek falára is kiírják, hogy kik adtak pénzt a felújításra. „Itt tisztázzunk valamit: a kormányoknak nincsen pénze. A magyar társadalom, a dolgozó embernek, a nyugdíjasoknak a produktuma.

Hogy a kormány nagy kegyesen mire ad és ezért milyen hálát vár el, az más kérdés. Örülhetünk annak, hogy a csepeli gimnáziumot felújították, de tisztában vannak-e azzal az emberek, hogy a múlt héten tucatjával állítottak le iskolai felújításokat az agglomerációban?” – tette fel a kérdést a szocialisták alelnöke.

A belföldi turizmus esésével kapcsolatban Korózs Lajos arra hívta fel a figyelmet, hogy a reáljövedelmek csökkentek az elmúlt 8 hónapban, volt olyan hónap, amikor 7 százalékot is meghaladó mértékben. Így nem is csoda, hogy 4 családból csak egy engedhette meg magának, hogy elmenjen nyaralni. Ezzel kapcsolatban az MSZP alelnöke újra elmondta: mivel a magyarok nem nagyon tudnak pihenni, rossz az egészségi állapotuk és korán meg is halnak. A hevesi térségben például a férfiak 47 százaléka meg sem éri a nyugdíjas kort.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: