Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Szabados Ági, az RTL Híradó egyik ismert műsorvezetője és a Libertine könyvesboltok tulajdonosa exkluzív interjút adott a Telexnek. Nemcsak egy újabb könyvesbolt megnyitásáról, Debrecenben, beszélt, hanem a nők helyzetéről a médiában, a társadalmi elvárásokról, és az olvasás népszerűsítésének fontosságáról is.

Nők a médiában: Csak a szép vezethet?

Szabados Ági éleslátóan fogalmazott a nők médiabeli megítélésével kapcsolatban. Szerinte a társadalom számára könnyebben elfogadható, ha egy férfi, aki nem felel meg a klasszikus szépségideálnak, vezet egy műsort. Ezzel szemben a nőknek gyakran meg kell felelniük egy szigorú vizuális normának. Az imposztorszindróma is sok nőt sújt, ami azt jelenti, hogy sokszor maguk is alábecsülik képességeiket.

A megjelenés szabályai

Amikor Ági a képernyőn debütált, azzal a céllal “kortalanították” megjelenését, hogy érettebb és komolyabb képet sugalljon. A haját levágatták és világosabbra festették, hogy ne egy “kis fruskaként” jelenjen meg. Az idő elteltével visszanőhetett a haja, de ezt is előzetesen megbeszélte a főnökével, ami jól mutatja, mennyire fontos szerepe van a külsőségeknek a média világában.

Könyvek és olvasás népszerűsítése

Szabados Ági hat éve foglalkozik aktívan olvasásnépszerűsítéssel. Energiáját és időt nem sajnálva építgette a Libertine könyvesbolt hálózatot, amely ma már meghatározó szereplője a magyar könyvpiacnak. Ági büszkén mondta, hogy nagy kiadók keresik fel, és nincs imposztorszindrómája ebben a területen.

Vállalkozás a pandémia közepette

Első könyvesboltját a koronavírus pandémia legnehezebb időszakában nyitotta meg. Minden megtakarítását belefektette az üzletbe, és mindezt úgy tette, hogy még albérletben lakott.

A Libri és a Libertine

Arra a kérdésre, hogy milyen hatással van rá és vállalkozására, hogy a NER rendszere bekebelezte a Librit, azt válaszolta: “Az én érvényesülésemet nagyban segíti.” Úgy véli, hosszútávon előny lehet számára, ha egy szerző a nagy hálózat helyett az ő, személyesebb és kisebb üzletét választja.

Befóliázott könyvek: Orbánék elszámították magukat

Érdekességként említette, hogy mióta bizonyos könyveket be kell fóliázni, ezek iránt megnőtt az érdeklődés. Sokan úgy érzik, hogy ezen felidegesítették magukat, és emiatt választanak ilyen típusú könyveket.

Szabados Ági tehát nem csak egy műsorvezető vagy egy könyvesbolt-tulajdonos, hanem egy olyan nő, aki nem hajlandó meghajolni a társadalmi elvárások előtt, és aki hisz abban, hogy változást hozhat, akár a médiában, akár az olvasók körében.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: