Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A költségvetés várható átalakításáról, az inflációs adatokról, az árfigyelő rendszerről és az élelmiszerárakról is beszélt Vajda Zoltán, az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának MSZP-s elnöke, országgyűlési képviselő az ATV Start című műsorában péntek reggel.

A műsor elején a költségvetéssel kapcsolatosan Vajda Zoltán emlékeztetett, hogy az idei éves költségvetés felénél, eddig nagyjából 20.000 milliárd forintot költött az állam – nagyjából ennyit költöttek el 7 hónap alatt – hetedével többet, mint amennyit tervezetek, ez nagyjából 3000 milliárd forintos többletkiadást tesz ki.

Az MSZP országgyűlési képviselője személtetésként elmondta, hogy ez még egy család költségvetése esetén is problémás lehet, ha hetedével többet költenek a tervezetthez képest. „Bődületesen elszállt a hiány” – érvelt Vajda Zoltán, amelyet az EU-s pénzek meg nem érkezésére és a piaci bizalmatlanságra is vissza lehet vezetni.

A kamatkiadások és a piacon lévő általános bizalmi hiány nem segíti az ország helyzetét, ráadásul a költségvetést várhatóan a nyár végi szabadságolások után jelentősen át fogják tervezni és bődületes megszorítások lesznek. Az idei költségvetést is alapjaiban fogják átalakítani, pedig már a jövő évit költségvetést is elfogadták.

Egy család sem tud úgy a jövő évre tervezni, hogy közben az idei évi költségvetését sem tudja tartani.

A Költségvetési Bizottság MSZP-s elnöke kifejtette, hogy további nagy probléma az idei költségvetéssel, hogy gyakorlatilag nincs gazdasági növekedés.

Kisebb hírekre is hatalmas kilengéssel reagál a forint, ez pedig azt üzeni, hogy a befektetők úgynevezett „forrópénzeket” helyeznek az országba, és bármilyen negatív hírre reflektálva nagyon gyorsan kilépnek a rendszerből.

„Azt szokták mondani, hogy olyan a forint árfolyama, hogy lépcsőn mennek fel a befektetők, és ha bármi gond van, akkor az ablakon kiugranak. Tehát nagyon gyorsan tud megmozdulni az árfolyam, engem inkább ez aggaszt” – szemléltette a helyzetet Vajda Zoltán.

Általánosságban elmondható, hogy még mindig bődületesen magas az infláció hazánkban, ami az EU-ban átlagosan csak harmad akkora mértékű, az eurózónában pedig csupán a negyede, de még a környező országokban is nagyjából csak a fele.

A műsorban szó volt az élelmiszerinflációról is. Az MSZP országgyűlési képviselője elmondta, hogy a párt számtalan javaslatot kidolgozott ennek az enyhítésére. Ha az élelmiszerek áfáját és az élelmiszerekre kivetett extraadót eltörölnék, akkor azonnal harmadával csökkenhetne az élelmiszerek ára – ezt pedig nem tudnák „benyelni” a kereskedők –, hiszen az élelmiszerpiacon „bődületesen erős a verseny” – érvelt Vajda Zoltán.  

Az árfigyelő rendszer „kiváló ötlet”, ugyanakkor főleg a nagyvárosokban nyújt csak segítséget, mivel vidéken, kistelepüléseken, ahol csupán egy bolt van, ott ez nem segíti az árak mérséklését.

Magyarországon az élelmiszerárak elérték az EU-s átlagot, sőt talán már meg is haladták azt, miközben a keresetek sokkal alacsonyabbak, mint a jobb helyzetben lévő európai országokban.

Régóta hallgatja a magyar lakosság, hogy a mindenkori politikai elit az osztrák életszínvonal utolérésével kampányol, miközben az igazság az, hogy már egyedül csak Bulgáriát előzzük meg Európában.

A műsör végén volt szó arról is, hogy az EU-s pénzek nélkül nem igazán pozitívak a magyar gazdasági kilátások. Az EU-s pénzek megilletnék hazánkat, „járna nekünk”, hiszen ennek hiányában minden magyar állampolgár „az újszülöttől az aggastyánig” másfélmilliós támogatási összegtől esik el – emlékeztetett Vajda Zoltán.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: