Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A kormány gyűlöletpolitikájáról, az egyre sokasodó akkumulátorgyárakról és az emberek bizalmának elvesztéséről, a Balaton beépítéséről, valamint a szinte ingyenes jogosítványszerzésről is kifejtette véleményét Tüttő Kata, az MSZP alelnöke, városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes A nap híre című műsorban.

Gödöllőn a napokban futótűzként terjedt az a rémhír, ami egy nő rémült Facebook-bejegyzéséből indult. Az anyuka a játszótéren látott meg két külföldi fiatalembert, akik fotókat készítettek, az asszony ebből egyből arra következtetett, hogy emberrablókról lehet szó. Mint kiderült, az atlétikai világbajnokságra érkezett a két indiai sportoló és a játszótér melletti hotelben voltak elszállásolva.

Tüttő Kata ezzel kapcsolatban elmondta, a kormány gyűlöletkeltő kommunikációja, propagandája eredményezi azt, hogy az emberek gyakorlatilag máris rettegni kezdenek, ha külföldit látnak. Innen pedig már csak egy lépés az, hogy tettlegességig fajuljon a helyzet, tette hozzá az MSZP alelnöke.

Valamint kiemelte, a fideszes kommunikáció mindenkit migránsnak hív, azt is, aki az életét féltve menekül egy háború elől, azt is, aki dolgozni jön ide, azokat a külföldieket azonban, akik a kormányzat által erőltetett akkumulátorgyárakba érkeznek dolgozni már vendégmunkásnak nevezik.

A szocialista főpolgármester-helyettes emlékeztetett, a fideszes gyűlöletkampány a külföldiek, a bevándorlók, a más színűek és vallásúak ellen már hosszú évek óta zajlik. Elmondta, nem vendégmunkásoknak nevezné az akkumulátorgyárakba érkezőket, hanem rabszolgáknak, hiszen nagyon messziről hoznak hazánkba, elsősorban férfiakat, akiket egy elszeparált konténervárosba zárnak a családjuk, a nyelvük, a kultúrájuk és a vallásuk nélkül. Ezt követően alacsony bérért, szakszervezet nélkül dolgoztatják őket, amíg ki nem égnek.

Az önkormányzatok jelentőségéről és jelenlegi helyzetéről is szó volt, ezzel kapcsolatban elmondta, fontos lenne, hogy a polgármesterek valóban a helyiek érdekét képviselje. Ezzel szemben a győri példa éppen azt szemlélteti, mekkora baj, ha ez nem valósul meg, hiszen a helyi fideszes városvezető megakadályozta a győriek népszavazási kezdeményezését az akkumulátorgyárak ügyében.

Az MSZP ezért nyújtott be törvényjavaslatot annak érdekében, hogy ne lehessen a helyiek beleegyezése nélkül ilyen üzemeket létesíteni, valamint legyenek rendes munka- és életkörülmények ezekben a gyárakban és ezek környezetében.

A szigetszentmiklósi akkumulátorfeldolgozót a polgármester szerint biztonsági okok miatt be kellene zárni. Tüttő Kata szerint nagy probléma, hogy gyakorlatilag semmit nem tudni ezeknek az üzemeknek a biztonságosságáról, környezetre való veszélyességéről, ez pedig az emberekben bizalmatlanságot kelt.

Ez pedig nem csak a civilek mindennapjaiban jelenik meg, hanem az ellenzék politikájában is, hiszen teljesen kiszámíthatatlanok a kormány tettei, mivel többször történt már olyan, hogy az ígéretének teljesen ellenkező dolgot hajtott végre.

A jelenlegi közhangulattal kapcsolatban Tüttő Kata elmondta, az ellenzéki civileknek azért nagyon nehéz ellenállást mutatni, mert nincs előttük egy sikeres, jó példa arról, hogy milyen eredményt érhetnek el nagy volumenű sztrájkokkal, tüntetésekkel. Külföldi példák ugyan vannak erre, de hazánkban még nem volt hasonlóra példa.

Az MSZP-s főpolgármester-helyettes szerint az emberek és a kormány kapcsolata leginkább egy bántalmazó kapcsolatra hasonlít, hiszen már természetesnek számít az elnyomás, mégsem emelik fel hangukat az emberek tömegei.

A balatoni nyaralás mára sokaknak luxussá vált, az árak vetekednek a horvát tengerpartéval. Tüttő Kata emlékeztetett, az MSZP már évek óta foglalkozik ezzel a problémával, ősszel pedig törvényjavaslatot fog benyújtani a párt a strandok ingyenessé tételéért, önkormányzati kárpótlás mellett. A horvát példát követve az a cél, hogy ne fordulhasson elő olyan, hogy a szabad, köztulajdonban álló vizekhez ne férjenek hozzá a magyar, pihenni, üdülni vágyó emberek.

A Balaton egyre nagyobb mértékű beépítésével kapcsolatban az MSZP alelnöke kifejtette, ez több mindennek is köszönhető. Elmondta, az elmúlt egy évben a jegybank olyan kamatszintet határozott meg, amely annak a kevés embernek, akiknek sok pénze van, lehetőséget adott, hogy megsokszorozza vagyonát.

„Aki ott volt ebben a világban, az tudott kapni támogatott hitelt és tudott belőle venni állampapírt, úgy, hogy igazából semmilyen munkát nem végzett és gyakorlatilag spekulációval, akinek pénze volt, az tudott nagyon nagyon sokat pénz keresni az elmúlt egy évben. Mindenki más meg elveszítette gyakorlatilag a fizetésének a vásárlóerejét” – összegzett a főpolgármester-helyettes.

A műsor végén szó volt még arról is, miszerint a kormány gyakorlatilag biztosítaná a jogosítvány megszerzéséhez az összeget a középiskolások és szakközépiskolások számára. Az MSZP alelnöke szerint ennek azonban meg kell nézni az árnyoldalait is, hiszen, ha erre szán pénzt a kormány, akkor ez azt is jelenti, hogy máshonnan pedig el fog vonni.

A témába vág azonban az is, hogy régóta van szó arról is, hogy a közoktatás részévé kell, hogy váljon az alapvető KRESZ-nek és elsőbbségnyújtásnak. Ez pedig nem csak az autóvezetők számára lenne hasznos, hanem a rolleresek, biciklisek, gyalogosok számára is.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: