Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

„Helyi civilek, szakmai szervezetek, képviselők, polgármesterek tiltakoznak a bezárások ellen, petíciók fogalmazódnak meg és nagyon sokan követelik ezeknek a vonalaknak az újranyitását”

– fogalmazott pénteki sajtótájékoztatóján Varga László, az MSZP elnökhelyettese. Az MSZP szerint nem vonalbezárásokra, hanem átfogó vasútfejlesztésre van szükség.

Eltelt egy hét a tíz vasúti mellékvonal bezárása óta, és „jól látszik, hogy össze-vissza beszélnek az érintettek erről a kérdésről”

– fogalmazott Varga László, hiszen először Gulyás Gergely nyilatkozott úgy egy július végi kormányinfón, hogy a vonalbezárásokkal kapcsolatosan „nem éri majd hátrány az érintetteket, mivel a Volán jobb szolgáltatást tud nyújtani, mint a MÁV.”

Ezután az illetékes szakminiszter, Lázár János a kormány nevében kért elnézést a vasúttal kapcsolatos anomáliákért és tíz éves vasútfejlesztési programra tett ígéretet, majd a MÁV vezérigazgatója nyilatkozott úgy, hogy hazánk „nem fog kimaradni a vasút most kezdődő második hőskorából”

– ezekből az esetekből is látszik, hogy a kormányzati kommunikációban zavar van a kialakult helyzettel kapcsolatosan.

A kormány járműhiányra hivatkozva zárt be mellékvonalakat, ugyanakkor tételesen cáfolható, hogy a járműhiány az oka a bezárásoknak, hiszen a cseh államvasút értékesít olyan motorvonatokat, amelyek a nálunk közlekedő motorkocsikkal típusazonosak, és szintre „ócskavas” áron lehetne ezekhez hozzájutni.

„A kormány adhatna támogatást ezeknek a megvásárlására – ha akarna –, de úgy látszik, hogy nincs ilyen szándék” – mondta az MSZP elnökhelyettese.

Más országokból is volna lehetőség használt, dízelüzemű motorvonatok beszerzésére. „Viszonylag olcsón, jó minőségű használt járműveket lehetne a környező országokból beszerezni, ha akarná a kormány ezt támogatni” – érvelt Varga László.

Érthetetlen, értelmetlen a vidék szempontjából rendkívül káros döntés született a tíz mellékvonal bezárásával.

„Ne felejtsük el, hogy a vasút a legfenntarthatóbb, legkörnyezetbarátabb, legzöldebb és leghatékonyabb közlekedési forma, szerte Európában reneszánszát éli a vasúti közlekedés. Nem vonalbezárásokra, hanem átfogó vasútfejlesztésre lenne szükség Magyarországon”

– emlékeztetett az MSZP elnökhelyettese.

A bezárt vasútvonalak között még villamosított vasútvonal is volt, így a politikai döntés szakmaisága alapjaiban kérdőjeleződik meg, ráadásul a hírek szerint a kormányban fontolgatják további vasútvonalak bezárását is.

Az MSZP álláspontja szerint egyetlen bezárt mellékvonal sem volna menthetetlen. Pályakarbantartás, valamint a vonalak kritikus pontjainak megújítása után, megfelelő járművek beszerzése és közlekedtetése esetén, magas kihasználtsággal üzemelhetnének ezek a mellékvonalak.

„Felszólítjuk Lázár Jánost, hogy vegye figyelembe az érintett civilek és szakmai szervezetek, polgármesterek, képviselők petícióit és szakmai javaslatait és haladéktalanul tegyen lépéseket a bezárt mellékvonalak újranyitásának ügyében!” – összegezte sajtótájékoztatóját Varga László.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ezeket olvasta?

Néma csendbe dermedt mindenki: Szabó Tímea úgy leiskolázta a Fideszes megmondókat, hogy tanítani kellene

Felröppent a hír, hogy Orbán Viktor esetleg pszichológushoz jár - kezdte bejegyzését a Párbeszéd politikusa. Ez akár igaz, akár nem, szerintem az, hogy egy miniszterelnök...

Döbbenetes eredményt hoztak a legfrissebb kutatások: Így áll az ellenzék Budapesten

Nagy meglepetéseket tartogatott a Republikon Intézet legfrissebb kutatása, melyből kiderül a Fidesz az esélytelenek nyugalmával indulhat egy főpolgármester-választáson. Azonban van még fejlemény bőven. Karácsony Gergely...

Kunhalmi szerint van egy módszer: Akár ugyanannyi mandátumot is szerezhet az ellenzék mint a...

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke egy péntek délelőtti háttérbeszélgetés során kifejtette, hogy a 2024-es EP- és önkormányzati választások kapcsán csak a Fidesz számára előnyös,...