Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A legfrissebb adatok szerint Romániában az infláció üteme ismét egy számjegyű lett, 9,4 százalékos volt júliusban, ami az elmúlt időszakban nem volt jellemző – derült ki a román statisztikai intézet közleményéből.

Megjegyezhető, hogy az éves infláció a szomszédos országban tavaly novemberben még 16,8 százalékon állt, és ezt követően tapasztalható volt egy lassabb emelkedés.

Ehhez képest Magyarországon a januári infláció csúcsot döntött 25,7 százalékkal, azonban azóta mérséklődik az árnövekedés üteme. A legutóbbi adatok szerint júliusban az árak 17,6 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál.

Érdekes módon a magyar kormányzó párt, a Fidesz népszerűsége nem látszik szenvedni az inflációs ráták változásától; egy aktuális közvélemény-kutatás eredménye azt mutatja, hogy a párt támogatottsága stabil, még az éves alapon mérve 20 százalék feletti inflációs ráták mellett is.

Az elmúlt év végén Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter már előre láttatta, hogy 2023-ra Magyarországon is csökkenhet az infláció, elérve az egy számjegyű tartományt.

Mindazonáltal a magyarországi infláció továbbra is kiemelkedő az európai összehasonlításban. Az Eurostat júniusi jelentése szerint, míg Magyarországon az infláció 19,9 százalékon állt, addig az euróövezet átlagosan csak 5,5 százalékos inflációs rátát regisztrált.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ezeket olvasta?

Kocsis Máté ledobta az atomot: Ravasz tervet eszeltek ki közvetlen a választások előtt

Az őszi parlamenti ülésszakban a kormány ismét egy az ország függetlenségét állítólag megóvó törvénycsomagot terjeszt elő - tudatta a hallgatókat Kocsis Máté, a Fidesz...

A DK szerint katasztrófa lesz: Hatalmas baj vár a nyugdíjasokra

Az Eurostat legutóbbi elemzése szerint tavaly már 170 ezer nyugdíjasnak nem maradt pénze a rezsi kifizetése után. Ez a szám az Orbán-kormány tavalyi rezsiemelése és...

Orbitális hibát követtek el Orbánék: Borulhat a Fidesz teljes terve

Az Alaptörvénybe és korábbi alkotmánybírósági döntésekbe ütközik a kormány rendeleti szabályozása a jogsértő akkumulátorgyáraknak biztosított büntetlenségről, ezért a Párbeszéd – ZÖLDEK az Alkotmánybírósághoz fordul...