Forrás: Népszava
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A pénzügyminiszter, Varga Mihály szerint a kormánynak megvan a joghatósága eldönteni, hogy november előtt szükség van-e a nyugdíjak kiegészítésére, és nem lát szükségét a felvetett javaslatnak, ami az emelés módszerének részletesebb meghatározására irányul

– jelentette a Népszava.

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (Nyuszet) és az Idősek Tanácsának vezetője, Juhász László a miniszterelnökhöz fordult, januárig visszamenőleges, 3 százalékos nyugdíjemelést és a nyugdíjak éves növekedésének átalakításáról szóló tárgyalásokat kérve. Az infláció növekedése és a magas élelmiszerárak miatt indokolta az emelést.

Varga Mihály pénzügyminiszter válaszában kiemelte a kormányzat által végrehajtott rekordmértékű nyugdíjemelést, melyre a brüsszeli szankciók és háborús tényezők okozta magas infláció miatt volt szükség. Hozzátette, hogy a kormány az év végére egyszámjegyű inflációt tervez elérni.

A miniszter szintén jelezte, hogy amennyiben az évközi adatok alapján a becsült éves infláció magasabb lesz januárig visszamenőleg, törvényi előírások szerint novemberben nyugdíjkorrekciót fognak végezni.

Juhász László azonban a válaszból hiányolta a lényeget. Megjegyezte, hogy bár a törvény előírja a novemberi korrekciót, nincs olyan szerv, amely ellenőrizné a becsült adatokat.

Farkas András nyugdíjszakértő szerint lehetséges, hogy nem kerül sor a novemberi emelésre, de a kormány valószínűleg nem merné ezt megtenni.

A nyugdíjkiegészítés csak abban az esetben maradhat el, ha a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az infláció mértéke januártól augusztusig meghaladja a 15 százalékot. Az MNB 16,5–18,5 százalékos inflációt prognosztizál, az elemzői várakozások pedig 18 százalék körül mozognak.

A kormány a gazdaság fellendülését hangsúlyozza, és azt állítja, hogy képesek lesznek csökkenteni az inflációt, így októberben már egyjegyű lehet a számadat.

Ez azt is jelenti, hogy nincs szükség a nyugdíjkorrekcióra, mert az éves inflációs adatok kedvezőek.

A szakértő szerint ennek a döntésnek komoly politikai következményei lehetnek.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: