Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Képviselői munkám során számos megdöbbent fogyasztó keresett meg az utóbbi időben azzal, hogy brutális gázszámlát küldött nekik az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. annak ellenére, hogy átalánydíjat fizetnek, és éves gázfogyasztásuk a kormány által kedvezményesnek besorolt mértéken belül maradt, sok esetben a korábbiakhoz képest még csökkent is – írja Tóth Bertalan az MSZP frakcióvezetője közösségi oldalán.

A korábbi havi részszámlájuk összegének többszörösét követeli rajtuk az egyetemes szolgáltatóként működő állami cég, azzal az indoklással, hogy „elfogyott” az éves kedvezményes keretük.

Valójában azonban nem az éves kedvezményes keret fogyott el, hanem a pénzszűkében lévő állami cég próbál úgy nyerészkedni a gázszolgáltatáson, hogy szándékosan keveri egy elszámolási időszak végszámlájának és egy új elszámolási időszak egyenlő részszámláinak adatait.

(Itt emlékeztetnék Szijjártó Péter szavaira, aki szerint a 15 évre megkötött új hosszú távú orosz földgázszerződés biztosítja, hogy “a világpiaci ármozgásoktól függetlenül a magyar fogyasztók számára a gáz ára ne növekedjen.”)

A Fidesz-kormány azt ígérte, hogy átlagfogyasztásig nem fognak nőni a gázköltségek. Ehhez képest nem csoda, ha közel százezer háztartást hidegzuhanyként ért a többszörösére nőtt júniusi számla!

(Itt emlékeztessük magunkat, hogy a kormány által kedvezményesnek mondott körbe eső fogyasztás árához képest a versenypiaci körbe eső, magasabb fogyasztást 7,5-szeres áron számlázza a szolgáltató.)

A megpanaszolt számlákat vizsgálva az látszik: az éves keretet az MVM – a jogszabályi előírásokkal szemben nem január 1-jétől, hanem – 2022. augusztus 1-jétől kezdte számolni, továbbá az elszámoló számlán az el nem fogyasztott gázmennyiséget nem levonta az éves kedvezményes keretből, hanem hozzáadta azt a részszámlákban figyelembe vett mennyiséghez! Csak így jön ki ugyanis a szolgáltató által megjelölt számlaösszeg, ez azonban nem szabályos!

Elfogadhatatlan, hogy a jelenlegi magas infláció mellett a fogyasztó „pénze áll” az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-nél: mire a túlfizetést visszatérítik, addigra a befizetett összeg kb. 20%-át egyszerűen elvitte az orbáni infláció.

Álláspontom szerint tehát az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. szabálytalan, a fogyasztók tömegei számára jogellenesen hátrányos elszámolási gyakorlatot folytat!

Elvárom, hogy Budapest Főváros Kormányhivatala Fogyasztóvédelmi Főosztálya és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, melyekhez közérdekű bejelentéssel fordultam,

1. vizsgálja meg, összhangban van-e ez a gyakorlat a jogszabályokkal;
2. kötelezze a szolgáltatót a törvények betartására;
3. állapítson meg az Egyetemes Szolgáltató számára jogkövetkezményt, és
4. kötelezze a szolgáltatót a jogtalanul kiszámlázott és beszedett összegek
kamatokkal növelt mértékben történő visszafizetésére.

Tuzson Bence frissen hivatalba lépett igazságügyi minisztertől pedig elvárom, feleljen arra:

1. Milyen intézkedéseket kíván tenni a fogyasztói jogok védelme és érvényesítése érdekében az állami tulajdonban álló MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. jogellenes elszámolási gyakorlatával szemben?

2. Kezdeményez-e hivatalból fogyasztóvédelmi vizsgálatot?

A fogyasztóvédelemért felelős kormánytagként Tuzson Bence kötelessége, hogy haladéktalanul vizsgálatot kezdeményezzen az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. számlázási gyakorlatával kapcsolatban, intézkedjen a szabálytalanság megszüntetése érdekében, valamint az indokolatlanul megsarcolt családok részére történő kártalanítás elérése érdekében tegye meg a szükséges intézkedéseket!

– Írásbeli kérdésem Tuzson Bence igazságügyi miniszternek


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: