Kórház - Fotó: Dr Tóth Bertalan FB oldala
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az alábbiakban nem egy fiktív történetet osztunk meg, hanem egy igen is konkrét és valós történetet, természetesen nevek és helyiségnevek nélkül. Ha valaki azt gondolná ez egy valami rendkívüli eset, hát sajnos nem Ezek a mai magyar mindennapok – számolt be minderről az Ezt beszélik.

Adott egy 40 év alatti személy. Új munkahely kéri az 1 évnél nem régebbi negatív tüdőszűrő eredményt. Eddig tipikus a történet, ugyanis ez a munkavállalás egyik feltétele.

Ma gyönyörű országunkban a tüdőszűrő 40 éves kor felett kötelező. Az ez alatti emberek beutaló, időpont és 1700 forint befizetés mellett kérhetik.

Időpontot 3 hétre adnak. Még nem is ez volt a legszomorúbb a történetben, hanem a beutaló megszerzése. Háziorvos ugyanis 1 hónap szabadságon.

Helyettesítés egy héten két nap 2×2 óra, plusz egy nap 2 óra a szomszédos településen. Plakátok kihelyezve erről a falu különböző pontjain.

Emberünk egy szép csütörtöki napon megjelent az adott időpontban. Az orvosi rendelő ajtajában szembesült arról, hogy ott már más időpont van kiírva. Így szépen hazament, majd visszaérkezett az új időpontban. Sorbanállás az aszisztensnél.

Mire sorra került volna, az orvos elhívja az aszisztenst, majd kiszól, hogy akinek sürgős az jöjjön vissza két óra múlva. Két óra múlva emberünk, a sorban előtte várakozóval egyszerre vissza érkezik a rendelőbe, ahol zárt ajtó fogadja őket. Addigra angolosan távozott a doktornő és aszisztens is.

Következő hét hétfőn van ujra rendelés. Emberünk adott időpontban megérkezik és sorra is kerül. Hurrá! De öröme korai volt.

Aszisztensünk elzavarja, mondván hogy ő bizony nem ad beutalót, kérjen az üzemorvostól. Szegény dolgozni vágyó állampolgár, megérkezik üzemorvosi vizsgálatra.

Kérne beutalót. Mondják neki, hogy azt a háziorvosnak kell kiállítani. Itt cérna elszakad, tüdőgondozó felhív. Kérdés. Kitől kell beutalót kérni?

Válasz. 3x küldték ki a hàziorvosoknak, hogy ki kell állitaniuk az ilyen esetekben a beutalót. Próbálkozzunk erélyesebben, mert beutaló nélkül nem tudják elvégezni a vizsgálatot.

Végül az üzemorvos megkönyörül és ír kézzel egy beutalót. Tüdőszűrőt adott időpontban elvégzik, majd közlik, hogy nincs aki kiértékelje a képet, jöjjön vissza 1 hét múlva.

Itt a mese vége. Kérdezem én. Ez így normális?? Magyarország jobban teljesít! Végülis nézőpont kérdése. Mihez képest!? Talán az afrikai országokhoz képest.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: