Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

De már megint az elsők lettünk valamiben, amiben talán nem kellene.

Ezen a héten Magyarország lett az az egyetlen tagállam az Európai Unióban, amelynek nincsenek női miniszterei, miután Varga Judit hivatalosan is lemondott a posztjáról – hívja fel rá a figyelmet az Euronews.

Az RTL szemléje alapján Varga Judit 2019 óta töltötte be az igazságügy-miniszteri posztot. Június végén nyújtotta be lemondását, hogy a Fidesz következő évi uniós parlamenti választási kampányát vezesse.

Tuzson Bence lett Varga utódja, aminek következtében Magyarország 14 miniszteri posztjának mindenikét férfiak foglalják el.

Az Euronews átnézte az EU 27 tagállamának augusztus 1-jei kormányösszetételét, és megállapította, hogy a miniszteri pozíciók csupán 33%-át betöltő személyek nők.

A miniszterelnököket, miniszterhelyetteseket és államtitkárokat nem számítva, Finnországban a legmagasabb a női arány, ahol a friss jobboldali kabinet kétharmadát nők alkotják.

Öt másik tagállamban a minisztériumokat irányító személyek 50 százaléka vagy több nő. Ilyen tagállamok Hollandia, Spanyolország, Belgium, Portugália és Ausztria.

Ugyanakkor Máltán, Csehországban és Lengyelországban a női miniszterek száma nem éri el a 15 százalékot, így Magyarországgal egyetemben ők alkotják a rangsor végét.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: