Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Szijjártó Péter hétfőn, egy sajtótájékoztatón, hozta nyilvánosságra, hogy a Tusványoson elhangzott Orbán-beszéd miatt Románia hivatalosan is meghívta egy beszélgetésre a magyar nagykövetet – írja a hvg.hu.

Ahogy a történetet Szijjártó idézi, az eseményeket azzal indította Románia budapesti nagykövete, hogy Orbán-beszéd előtt tíz nappal felolvasott a magyar külügyminisztériumban egy román külügyminisztériumi “utasítást” a területi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárnak.

Ebben kifejtették, hogy mit várna el a román kormány Orbán Viktor miniszterelnöktől a Tusnádfürdőn tartandó beszédében. Szijjártó szerint Orbán Viktor pontosan idézte ezeket az elvárásokat a beszédének elején.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, Orbán Viktor Tusnádfürdőn elhangzott beszédében arról szólt, hogy a román külügyminisztérium listát állított össze a tiltott témákról, amelyekről nem lenne szabad beszélnie.

Például a nemzeti szimbólumok, a kollektív kisebbségi jogok és a nem létező romániai közigazgatási területi egységek kerültek fel a listára.

Orbán Viktor kijelentette, hogy a román külügyminisztérium valószínűleg Erdélyre és Székelyföldre utalt ezzel, ám “mi soha nem mondtuk, hogy ezek román területi egységek lennének”.

Az sem maradt ki a beszédéből, hogy a román külügyi jegyzékben szerepeltek azok a témák is, amelyekről beszélhet, de ezeket nem szabad negatív fényben bemutatni. Orbán szerint ezek a témák – mint például a migráció, az LMBTQ kérdése és a háború – nyugati értékeket képviselnek.

Ezzel párhuzamosan korábban a cseh kormány is válaszolt Orbán Viktorra, bár ők nem hivatalos formában tiltakoztak. Orbán a beszédében arról beszélt, hogy a visegrádi négyek ellen indult európai föderalista támadás, és hogy Csehország csatlakozott a harchoz.

Petr Fiala, a cseh miniszterelnök erre úgy reagált: „Csehország szuverén állam, a kormányom a nemzeti érdekeinket szolgálja. Mi önállóan döntünk arról, mit támogatunk vagy mit szeretnénk megváltoztatni az Európai Unióban. Orbán ezt nem szokta, mivel Andrej Babis európai politikájától függött.”


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ezeket olvasta?

Néma csendbe dermedt mindenki: Szabó Tímea úgy leiskolázta a Fideszes megmondókat, hogy tanítani kellene

Felröppent a hír, hogy Orbán Viktor esetleg pszichológushoz jár - kezdte bejegyzését a Párbeszéd politikusa. Ez akár igaz, akár nem, szerintem az, hogy egy miniszterelnök...

Döbbenetes eredményt hoztak a legfrissebb kutatások: Így áll az ellenzék Budapesten

Nagy meglepetéseket tartogatott a Republikon Intézet legfrissebb kutatása, melyből kiderül a Fidesz az esélytelenek nyugalmával indulhat egy főpolgármester-választáson. Azonban van még fejlemény bőven. Karácsony Gergely...

Kunhalmi szerint van egy módszer: Akár ugyanannyi mandátumot is szerezhet az ellenzék mint a...

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke egy péntek délelőtti háttérbeszélgetés során kifejtette, hogy a 2024-es EP- és önkormányzati választások kapcsán csak a Fidesz számára előnyös,...