Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A paksi atomerőmű kedden és szerdán összesen 560 megawattal csökkentette működési teljesítményét, mivel a Duna hőmérséklete növekedett – foglalta össze  az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) közleményét az Ezt Beszélik.

A keddi napon történt 320 megawattos teljesítménycsökkenés után szerdán délután 15 órakor további 240 megawattal mérsékelték az erőmű kapacitását.

Az aktuális terhelés csökkentése a vízhőmérséklettel kapcsolatos környezetvédelmi határértékek betartása érdekében történt, ami nem befolyásolja a nukleáris biztonságot – írta a hivatal.

Hozzátették, hogy rendelkezésre állnak olyan technológiák és tartalékok, amelyek garantálják a Paksi Atomerőmű hűtését még extrém körülmények között is, például amikor a vízáramlás akár 90%-kal alacsonyabb az átlagosnál, vagy a vízhőmérséklet magasabb.

A Paksi Atomerőmű korábbi bejelentése szerint a belső szabályzatukban 29,5 Celsius fokos beavatkozási határértéket határoztak meg;

amennyiben ezt túllépi a hőmérséklet, akkor 0,1 Celsius fokos túllépésenként 80 megawattal kell csökkenteniük a teljesítményt, amíg a vízhőmérséklet vissza nem esik az előírt korlátra.

Az OAH továbbra is folyamatosan ellenőrzi a blokkok állapotát, és a 100 megawattnál nagyobb teljesítményváltozásokról azonnal tájékoztatja a közvéleményt – közölte a hatóság.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: