Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Egy újabb legenda hagyott itt bennünket.

“Fájdalommal értesültünk Balázsovits Lajos színművész haláláról – írja közösségi oldalán a Játékszín.

A Nemzet Színésze címmel kitüntetett Balázs Béla-díjas színész, színházi rendező, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, 1992-től húsz éven át igazgatta a Játékszínt.

Színházunk részvétét fejezi ki a család felé és tisztelettel emlékezik Balázsovits Lajos munkásságára. Nyugodjék békében búcsúzott a Játékszín.”

Az EztBeszélik összeszedte Balázsovits Lajos életének fontosabb állomásait:

Balázsovits gyermekkorát Nagykanizsán töltötte, ahol ügyvéd apja és háztartásbeli anyja mellett nőtt fel. Édesapjának előző házasságából született lány féltestvére is volt. Az ötvenes években a családot kilakoltatták.

Színházi pályája a középiskolás években kezdődött Nagykanizsán, a Landler Jenő (ma Batthyány Lajos) Gimnázium, Harkány László vezette színjátszókörében. 1965-től a Színház- és Filmművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait, ahol már 1968-tól szerepelt a Madách Színház előadásaiban.

1969-től tagja lett a színháznak, majd karrierje során a Vígszínháznál és a Mafilmben is dolgozott. 1982-től 1990-ig ismét a Madách Színházhoz tartozott, míg 1989-ben a Szegedi Nemzeti Színházban is vendégszerepelt és rendezett is. 1991-ben a Nemzeti Színházhoz szerződött, 1992-től pedig a 2012-ig a budapesti Játékszín igazgatója volt.

Filmkarrierje a főiskolai években indult, és hamar Jancsó Miklós állandó színészeinek egyike lett. Bár viszonylag kevés főszerepet játszott filmben, színházi munkája mindig kiemelt szerepet játszott életében. 1990 és 1992 között a Magyar Színészkamara ügyvivője volt.

Felesége Almási Éva színésznő volt; lányuk, Balázsovits Edit szintén a színészi pályát választotta. 2022. június 22-én megkapta a Nemzet Színésze címet, a testületben az elhunyt Haumann Péter helyét vette át.

2022-ben nyilvánosságra hozta, hogy tüdőbetegségben, COPD-ben szenved. Ugyanebben az évben nyíltan támogatta a Demokratikus Koalíció, és Dobrev Klára politikáját.

Mély fájdalommal búcsúzunk tőle, munkássága mély nyomot hagyott a magyar kultúrában. Nyugodjon békében.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: