Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

“Az ukránok eufórikusan ünneplik a Kercsi híd felrobbantását”

tálalták a nézőknek a kormánypárti HírTV műsorvezetői azt a videót amivel csak az a probléma, hogy nem ott, nem akkor és nem az látható rajta.

Ahogy azt a Media1 hírportál felfedte, a “szertelen ukrán örömködést” bemutató felvétel valójában egy 2016-os, angol szurkolókat ábrázoló video volt, melyet a hírcsatorna ügyesen átcímezett és a Kercsi híd felrobbantásával hozott kapcsolatba.

“Győzelmi mámorban úsznak az ukránok a Kercsi-híd felrobbantása után”

– volt a híranyag címe, melyben nem csak a félrevezető felvételt sugározták, de egy szakértő is megnyilvánult, a hír pedig a HírTV kárpátaljai tudósítójától, Dunda Györgytől származott.

Mindezt megtoldották egy találó versikével is:

“Felrobbant a Kercsi-híd, borzasztó az oroszok védelme – ünnepelnek az ukránok egy közeli kocsmában.”

A Media1 cikkében rámutattak, hogy a videón még az angolul énekelt szurkolói dal, a “Will Grigg’s on Fire” is hallható, ami egy északír futballistáról szól.

A videót egy “krimola” nevű felhasználó töltötte fel, aki – a névhasonlóság ellenére – semmilyen kapcsolatban nincs a Krímmel.

Az ukrán vonatkozás pedig csak annyiban áll, hogy az ukrán válogatott is szerepelt a hét évvel ezelőtti Európa-bajnokságon. A HírTV így igen nehezen mentheti a helyzetet azzal, hogy a Google-kereső félrevezette őket.

Az eredeti 7 évvel ezelőtti felvételek egyébként itt tekinthetőek meg:


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: