Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Vladimir Putyin orosz elnök sokkoló döntést hozott, amely nem csak megdöbbentő, de jelzi is, hatalmas problémák vannak Oroszországban. Úgy tűnik már csak radikális unortodox lépésekkel képes irányítani az eseményeket.

Az orosz elnök ugyanis egyetlen döntéssel államosított két nemzetközi céget országában.

Putyin aláírta ugyanis azt a rendeletet, amely a Baltika és a Danone konszerneket államosítja, a dán Carlsberg és a francia Danone részesedéseit az adott ipari konszernekből gyakorlatilag az orosz állam kezébe adja.

Ez a húzás óriási visszatérés a kommunista idők gazdasági stratégiáihoz, és olyan jelentős hatással lehet, amihez hasonló az orosz történelemben nem volt.

Ez a rendelet, amely lehetővé teszi az orosz hatóságok számára, hogy “ideiglenes irányítás” alá vegyék a külföldi vállalatok Oroszországban lévő vagyonát, 2023. április 25-én lett aláírva.

Az állam ezt a stratégiát először a Fortum finn konszernnél alkalmazta, mely a legnagyobb külföldi befektető az orosz villamosenergia-piacon.

A ortálunk által megkérdezett szakértő szerint: “Ezek a lépések alaposan átrajzolhatják Oroszország gazdasági és politikai térképét.

Ha a nemzetközi vállalatok és a tőke menekülni kezdenek Oroszországból, ez a gazdaság összeomlását okozhatja. Ha hirtelen még drámaibb mértékben zuhan az orosz életszínvonal, ez politikai krízist hozhat, és végső soron Putyin politikai bukását idézheti elő” – nyilatkozta a szakértő.

A legfontosabb tényező ebben a forgatókönyvben az orosz gazdasági elit lesz, akiknek hatalma és befolyása lehet arra, hogy leváltsák az orosz elnököt.

“A rendelet hatására bekövetkező gazdasági válság, az életszínvonal csökkenése és a politikai instabilitás mind olyan tényezők, amelyek esetleg Putyin bukását idézhetik elő. Az orosz gazdasági elit, amennyiben az ország jövője a tét, képes lehet a politikai változásokra, és ebben a kontextusban Putyin leváltása is valószínű lehet” – tette hozzá.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: