Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A Fidesz már hosszú ideje várja a következő önkormányzati választásokat és alaposan felkészültek arra. Sőt! Korábban már a főpróbát is megtartották.

Az utóbbi hetekben azonban úgy tűnik, elkezdődött a stratégia megvalósítása, melynek célja, hogy az ellenzék minden pozícióját átvegyék.

E célkitűzés jegyében a Fidesz legsötétebb háttérintézményei is mobilizálódtak, hogy a választási kampányt megnyerjék.

A célzott támadások elsősorban Budapestet, az utolsó jelentős ellenzéki bástya ellen irányulnak. Orbánék ugyanis nem tudják elviselni, hogy az ellenzék vezeti a “Nemzet Fővárosát”.

A győzelem érdekében pedig készek a legaljasabb módszereket is bevetni a siker érdekében. Lesznek itt vezetőszáron vezetett politikusok, lejárató kampányok, álcivil plakátok és minden annak érdekében, hogy megszerezék a hatalmat. A főpróba már korábban lezajlott most pedig a fő attrakció következik.

A főpróba

Talán már el is feljetettük, de korábban kísértetiesen hasonló ügyet próbált megépíteni a Fidesz, mint a mostani. Emlékszünk még a Városháza ügyre? Akkor az volt a mondás, hogy hangfelvételek kerültek elő a baloldali városvezetésről, akik egymás között akarták eladni a budapesti városházát méghozzá áron alul. Titkosszolgálatira emlékeztető módszerekkel szivárogtattak ki hangfelvételeket.

Később kiderült az egész csak egy jól felépített politikai lejárató akció volt. Célja pedig nem más, mint tesztelni a módszert a következő választásokra.

Az Előadás

Ebben az összefüggésben érdekes vizsgálni a nemrégiben felmerült vádakat, melyek szerint a főpolgármester és a 99 Mozgalom illegálisan finanszírozták a kampányukat.

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója a főpolgármester, Karácsony Gergely, és a 99 Mozgalom kampányköltéseivel kapcsolatban kért tájékoztatást Polt Péter legfőbb ügyésztől. Kérdése alapján az derül ki, hogy a 99 Mozgalom számlájára befizetett jelentős összegek, több mint fél milliárd forintnyi adományok után felmerült a gyanú, hogy pénzmosásra használhatták a szervezetet.

Hollik Igazán furcsának találta, hogy a miniszterelnök-jelöltségtől visszalépő Karácsony Gergely után is beérkeztek jelentős adományok a mozgalom számlájára, többek között egy 126 millió forintos összeg is. Ez a felvetés annyira komoly, hogy a legfőbb ügyész pénzmosás bűntette miatt tett feljelentésként értékelte, és a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodájának továbbította.

Polt Péter közölte, hogy a NAV Bűnügyi Főigazgatóságán már elindult egy vizsgálat a költségvetési csalás gyanúja miatt. A választások közeledtével felvetődik a kérdés, hogy a Fidesz hajlandósága a korrupciós botrányok feltárására, része lehet-e a választási stratégiának, és hogy ez hogyan befolyásolhatja a következő önkormányzati választásokat.

Karácsony Gergely és a 99 Mozgalom a vádakra válaszul azt állította, hogy a befizetett 506 millió forint mikroadományokból és jogszabály szerinti zárt adománygyűjtő ládákban gyűlt össze, az adományok bankszámlára történő befizetése pedig teljes mértékben törvényes volt.

Az előttünk álló események tanulsága, hogy a politikai versenyben a hatalmi pozíciókért folytatott harcban, és az ezzel járó vádaskodásban rendkívül fontos a transzparens és tisztességes kommunikáció, valamint az igazság keresése.

A baloldali demokraták felelőssége pedig, hogy kritikusan szemléljék a politikai játszmákat, tájékozódjanak a tényekről, és ne hagyják magukat befolyásolni a gyakran manipulatív kampánytechnikáktól. A Fidesz ugyanis mindenre képes. Ne hagyjuk magunkat becsapni.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: