Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Kína északnyugati részén egy településen országos rekordmeleget, több mint 52 Celsius-fokos hőmérsékletet mértek a hétvégén – jelentette be a kínai meteorológiai szolgálat hétfőn.

A Hszincsiang tartományhoz tartozó Turpan-völgyben lévő Szanpao településen vasárnap délután 52,2 fokig emelkedett a hőmérséklet.  Ez a korábbi 50,3 Celsius-fokos rekordot döntötte meg, amelyet 2015-ben mértek egy Ajting közelében lévő völgyben, mely több mint 150 méterrel a tengerszint alatt fekvő homokdűnék és kiszáradt tavak hatalmas medencéjében található.

Az előrejelzések szerint a rekordközeli hőmérséklet várhatóan még legalább öt napig kitart a térségben. Április óta Ázsia országait többször is rekordméretű hőség sújtotta, ami fokozta az aggodalmat azzal kapcsolatban, hogy képesek-e alkalmazkodni a gyorsan változó éghajlathoz. Éghajlati szakértők szerint a hőhullám azt is mutatja, hogy a hosszú távú globális felmelegedés 1,5 fok alatt tartása egyre inkább elérhetetlenné válik.

Kína már korábban is szembesült az egyes évszakok közötti hőmérséklet drámai ingadozásaival, de ezek az ingadozások egyre nagyobb mértékűek, ami kihívást jelent az elektromos hálózatok és a mezőgazdaság számára is.

Január 22-én az északkeleti Hejlungcsiang tartományban található Moho városában a helyi meteorológiai hivatal szerint a hőmérséklet mínusz 53 Celsius-fokra süllyedt, megdöntve ezzel Kína 1969-ben mért eddigi legalacsonyabb, mínusz 52,3 Celsius-fokos hőmérsékletét.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: