Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Különben hogy a túróba lehetne forgalomba hozni?

“Sok cukormentes kólában van aszpartám, a Xixo Zero Cola viszont teljes mértékben aszpartám felhasználása nélkül készül. Nekem ez a kedvencem”

Ezzel az üzenettel jelent meg az elmúlt időszakban szinte dömpingszerűen az influencer világban a Xixo hírdetése. Persze a cég sem állítja, hogy az aszpartam rákkeltő lenne, mégis ez a termékelőny hangsúlyozás erre a korábbi félelemre épít.

A közelmúltban a közösségi média influenszereinek és celebritásainak körében népszerűvé vált a Xixo üdítőitalok reklámozása azzal a szöveggel, hogy nem tartalmaz aszpartamot.

A háttérben ott lüktet a félelem, hogy az aszpartam rákkeltő lehet, azonban erre semmiféle tudományos bizonyíték nincsen.  Egy 2006-os National Geographic cikkben azonban azt olvashatjuk, hogy ezt a félelmet a tudomány nem támasztja alá.

A cikkben hivatkozott kutatás szerint nincs összefüggés az aszpartám tartalmú italok fogyasztása és a rák kialakulása között.

Az Egyesült Államokban végzett ötéves vizsgálat, melybe több mint 500 ezer főt vontak be, azt vizsgálta, van-e kapcsolat az aszpartám tartalmú üdítőitalok fogyasztása és az agy-, illetve vérképző rendszer daganatainak kialakulási gyakorisága között. Az eredmények szerint a kutatók nem találtak ilyen összefüggést.

Az aszpartám egy egyszerű vegyület, amely az emberi bélrendszerben olyan összetevőkre bomlik le, mint az aszparaginsav, a fenilalanin, aminosavak és a metanol. Ezután a szervezet a szokásos anyagcsere-folyamatok során hasznosítja ezeket az összetevőket, ugyanúgy, mint ahogyan az a mindennapi élelmiszerekből származó, hasonló összetevők esetében történik.

A normális étrendben szereplő élelmiszerek (tojás, tej, hús, hal, sajt, gyümölcs, zöldség) sokkal nagyobb mennyiségű aszpartám összetevőket tartalmaznak, mint amennyi egy tipikus, aszpartámmal édesített italban található. Így az aszpartámot biztonságosnak tartják és nincsenek ismert egészségkárosító hatásai.

Ezért bátran állíthatjuk, hogy a Xixo üdítőitalok aszpartam-mentességének reklámozása elsősorban marketingfogás, mely a fogyasztói félelmeket használja ki. Ahogyan a tudományi bizonyítékok alapján láthatjuk, az aszpartam fogyasztása nem növeli a rák kialakulásának kockázatát. Ezért ha aszpartámot tartalmazó italokat választasz, nyugodtan fogyaszthatod őket, feltéve, hogy nem léped túl az ajánlott napi beviteli mennyiséget.

Miért foglalkozunk újra az aszpartámmal?

A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség, valamint a WHO és FAO élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó közös szakértői bizottsága az elmúlt időszakban független, de egymást kiegészítő vizsgálatokat végzett az aszpartám fogyasztásával kapcsolatos potenciális rákkeltő veszély és egyéb egészségügyi kockázatok felmérésére.

A két testület vizsgálatának eredménye pedig az lett, hogy az aszpartám felkerült a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség listájára, mint az emberre nézve lehetséges rákkeltő anyag, az IARC az aszpartámot a 2B csoportba sorolta be.

A 2B csoportba azok az anyagok tartoznak, amelyek esetén az emberre gyakorolt rákkeltő hatás vonatkozásában „korlátozott bizonyíték” áll rendelkezésre.

A JECFA továbbá arra a következtetésre jutott, hogy az aszpartámra korábban megállapított, 0-40 mg/testtömegkilogramm elfogadható napi beviteli értéket megtartja, tehát ez az ajánlás továbbra is érvényben marad.

Vagyis ugyanoda jutottunk, mint 2006-ban, a napi ajánlott mennyiség betartása mellett biztonságosan használható az édesítőszer.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: