Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A kormány újabb változtatásokat hajtott végre a babaváró hitellel kapcsolatban, amelyek a Bank360 szerint néhány ponton kiszámíthatatlanná teszik a visszafizetendő büntetéseket. Ezek a módosítások 2024. január 1-jén lépnek életbe, ami a mostani rendeletet több szempontból is átalakítja.

Az egyik ilyen változtatás a maximálisan felvehető hitelösszeg növelése, amelyet 10 millió forintról 11 millióra emelnek. Emellett az igénylők életkora is fontos szemponttá válik.

Az év végéig még azok a fiatal házaspárok igényelhetik a támogatott hitelt, ahol a nő partner 41 évesnél fiatalabb. Jövőre azonban csak a 18 és 30 év közötti házas nők jogosultak a hitel felvételére, míg a 30-41 év közöttiek csak akkor, ha legalább 12 hetes terhességet igazolnak.

A kamattámogatás rendszerét is megváltoztatták: a 2024-től igényelt babaváró támogatásoknál a kamatperiódus nem öt év, hanem a kamatot az első, második és harmadik év végén is módosíthatják, majd hároméves kamatperiódusok következnek. Ez a módosítás mind a hitelfelvevőket, mind a bankokat és az államot érinti.

Azonban az igazán fontos változás a nem teljesítő párok büntetése. Ha a házaspár nem vállal gyereket, elválnak vagy külföldre költöznek, 120 napon belül vissza kell fizetniük az állami támogatást, ami a jegybanki alapkamat plusz 3 százalékpont, jelenleg ez évi 1,76 millió forint lenne 11 millió forintos hitel esetén.

Ha viszont az MNB az elkövetkező öt évben gyorsan csökkenti az alapkamatot, akkor a büntetés összege nem az alapkamattal, hanem az állam által fizetett kamattámogatás visszafizetésével lesz kiszámítva. Emiatt a házaspárok nem tudják előre kiszámítani a büntetés összegét.

A kormányrendelet ugyanakkor nem érinti azt a részét, amely a törlesztés változását szabályozza a kamattámogatás elvesztése után, ez továbbra is az ötéves állampapír aukciós átlaghozamának 130 százaléka plusz 4 százalékpont lesz.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: