Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) felhívta Orbán Viktor, a miniszterelnök és az Idősek Tanácsának elnöke figyelmét a nyugdíjasok széles körű elszegényedésére.

A szervezet javaslatot tett a nyugdíjak három százalékos rendkívüli emelésére a levelében, mivel az idősek jövedelme nem képes lépést tartani a magas hazai inflációval, amely az EU-ban élen jár.

A NYUSZET, amely hét nyugdíjas szervezetet és mintegy 200 ezer idős embert képvisel, már korábban is fordult Orbánhoz nyílt levélben. Tavaly augusztusban már szólították fel a kormányfőt, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet a nyugdíjasok helyzetének rohamos romlására.

A NYUSZET 2022. augusztus 15-én levélben kérte Orbán Viktort, hogy sürgősen lépjenek fel “a nyugdíjak értékállandóságának megőrzése, az idősek egyre súlyosabb problémáinak enyhítése érdekében”, és kijelöljenek egy kompetens tárgyalópartnert a javasolt intézkedések megvitatására.

A válasz a Pénzügyminisztériumtól udvarias volt, de a szervezet számára nem volt elégséges, mivel nem foglalkozott közvetlenül a problémákkal.

A NYUSZET már ekkor is felvetette a gátlástalan infláció kérdését, és megjegyezte, hogy további áremelkedések várhatók a következő hónapokban.

A mostani levél előzményekkel rendelkezik, amelyben a NYUSZET különleges nyugdíjemelést kér. Indoklásuk szerint a nyugdíjasok elszegényedése felgyorsult, így szeretnék, ha Orbán Viktor még a novemberi korrekció előtt, augusztusban 3 százalékkal emelne a nyugdíjakat.

Nem tudni, hogy a kormánytól független idősügyi szervezet kérése vajon figyelembe lesz-e véve. Jelenleg nem választási év van, amikor a kormány általában jobban figyel az idősek hangulatára, akik jelentős szavazói csoportnak számítanak.

Végső soron biztosan politikai döntés fog születni, ahogyan ez korábbi években is történt. A kormánynak természetesen nem érdeke, hogy a nyugdíjasok elveszítsék Orbán és a Fidesz iránt érzett szimpátiájukat.

Orbán és a kormány nehéz helyzetben van. Csak elég a magyar gazdasági mutatókat nézni, vagy azt, hogy milyen problémákat okoz számukra a svéd NATO-csatlakozás eddigi blokkolása. Mindezek ellenére a miniszterelnöknek még vannak gondjai, mint például a nyugdíjasok helyzetének javítása – nem választási évben.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: