A kép illusztráció
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ha abból indulunk ki, hogy a KSH egy ideje módszertanában szépített adatokat szokott közzétenni, még nagyobb baj lehet.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által összegzett 2022-es egészségügyi adatok szerint tavaly több mint 80-al kevesebb alapellátó orvos dolgozott, mint az előző évben.

A Magyarországon működő alapellátó orvosok száma az előző év végén tovább zsugorodott. A KSH 2022-es éves adatösszesítése szerint bár az orvosok összlétszáma növekedést mutat, a háziorvosok és házi gyermekorvosok száma továbbra is csökkenő tendenciát követ az előző évi adatokhoz képest.

2022 végére a kritikusnak tartott 6000 orvos alatti számra csökkent a betegeket ellátó orvosok száma a praxisokban, összesen 5725 háziorvos és házi gyermekorvos működött a KSH adatai szerint, szemben az egy évvel korábbi 5807 alapellátó orvossal.

Ez több mint 80 orvossal kevesebb, mint egy évvel korábban – írja a napi.hu. A hírportál jelentése szerint tavaly tízezer lakosra átlagosan 5,9 háziorvos és házi gyermekorvos jutott a KSH szerint. Budapesten és Csongrád-Csanád megyében valamivel jobb volt a helyzet, ezeken a területeken majdnem 7 orvos jutott tízezer lakosra.

Pest megyében viszont 5-nél is kevesebb, Baranyában pedig 7-nél is több orvos dolgozott.

A teljes gyógyítói karra tekintve 2022-re az orvosok száma körülbelül 4 százalékkal nőtt, összesen 40 671-re, a korábbi 38 920-ról.

2021-ben egy aktív orvosra 249 lakos jutott, ami 5 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, 2022-re ez az arány 239-re csökkent.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: