Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az utóbbi hetekben került nyilvánosságra, hogy a Belügyminisztérium nem hosszabbította meg a tűzoltók és rendvédelmi dolgozók április 11-én lejárt csoportos balesetbiztosítását.

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának alelnöke írásbeli kérdéseket nyújtott be Pintér Sándor belügyminiszterhez, hogy kiderüljön, mi áll a Belügyminisztérium döntésének hátterében.

Sajtóhírek szerint, április közepétől közel 77 ezer dolgozó maradt csoportos balesetbiztosítás nélkül a tűzoltók és a rendvédelmi dolgozók körében.

Ennek oka állítólag, hogy a Belügyminisztérium által erre a célra biztosított költségvetési forrásnál minden beérkező ajánlati összeg magasabb volt, így Pintér Sándor minisztériuma saját hatáskörben, egyeztetés nélkül úgy döntött, hogy az irányítása alá tartozó dolgozók után nem kívánja tovább fizetni a csoportos balesetbiztosítási díjakat.

„Ezzel a döntéssel a tárca azon túl, hogy törvényt sértett, még a saját dolgozóit is kiszámíthatatlan és bizonytalan helyzetbe hozta!” – írta írásbeli kérdése kapcsán Harangozó Tamás.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint az sem egyértelmű, hogy a Belügyminisztérium miért állított elő szándékosan törvénysértő helyzetet, hiszen ezekben munkakörökben törvény teszi kötelezővé a munkavállalók csoportos biztosítását.

A kiszivárgott hírek szerint pedig ezt követően sem kötnek külön biztosítást a rendvédelmi dolgozókra, hanem a tárca „saját berkein belül fog jótállni ezekben az esetekben”.

Harangozó Tamás a következő kérdéseket tette fel Pintér Sándor belügyminiszternek:

  1. Mi az oka annak, hogy a Belügyminisztérium még annyi pénzt sem tudott elkülöníteni a tűzoltók és rendvédelmi dolgozók biztosítására, amennyit a legalacsonyabb ajánlatot tevő közölt a közbeszerzési eljárásban?
  2. Miért nem tájékoztatták a biztosítás várható megszűnése előtt az állományt?
  3. Hogy áll jelenleg a tűzoltók és más rendvédelmi dolgozók biztosítása? Mit jelent, hogy a minisztérium „saját berkein belül fog jótállni” a biztosító helyett?
  4. Milyen szintű beleszólást enged a Belügyminisztérium a szakszervezeteknek annak érdekében, hogy a jövőben a tűzoltók és a rendvédelmi dolgozók megfelelő életbiztosításhoz jussanak?

Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: